Inteligentní ovladač zpětných zrcátek v automobilu

Title Alternative:Smart device for the adjustment of car side view mirrors
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013-12-27
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
V rámci bakalářské práce je navrženo a realizováno technické řešení pro elektronické ovládání zpětných zrcátek automobilu s možností uložení a opětovného nastavení zvolené polohy. Pro návrh bylo použito vývojové desky CoolRunnerII, osazené obvodem CPLD s programovatelnými hradlovými poli. Návrh a vlastní naprogramování funkčních schémat bylo realizováno v prostředí Xilinx ISE. V práci jsou podrobně popsány jednotlivé stavy systému včetně ošetření stavu dorazů při natáčení zrcátka vzhledem ke konstrukčnímu omezení jeho pohybu. K vlastní realizaci je pak použit servomechanismus pro ovládání zrcátka a externí paměť FLASH pro uložení a opětovné vyvolání požadovaného nastavení zrcátka. Ovládání servomechanismu je řešeno s využitím pulsně šířkové modulace, komunikaci s externí pamětí je realizována pomocí sériového rozhraní. Realizace navrženého řešení byla odzkoušena pro uložení dvou nezávislých poloh nastavení zpětného zrcátka.
The problem addressed in this Bachelor´s thesis is the design and realization of a device for electronic adjustment of car side view mirrors. An important feature of this device is the ability to store and restore individual settings of mirror position. CoolRunnerII CPLD Development Board was used for the design. The design and programming of the functional diagrams were done using XILINX ISE environment. The thesis gives a detailed description of the system states including the handling of mechanical limits on mirror position. The actuator used to change the mirror position is a PWM controlled servomechanism. Positions of the mirror are stored in an external FLASH memory. The communication with this memory is done through a serial interface. The device that was developed within the framework of this thesis was tested for storing two independent positions of the side view mirror.
Description
katedra: ITE; rozsah: 41 stran
Subject(s)
hradlové pole, sériová komunikace, pulsně šířková modulace, paměť flash, zpětné zrcátko automobilu, complex programmable logic devices, serial communication, pulse width modulation, flash memory, side view mirror
Citation
ISSN
ISBN