Děti se speciálními vzdělávacími potřebami v předškolní výchově

Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá zhodnocením podmínek pro integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných třídách mateřských škol v Libereckém kraji. Předmětem výzkumu této diplomové práce je dítě se speciálními vzdělávacími potřebami a jeho začlenění do předškolního vzdělávání. Tomu však předchází vytvoření celé řady určitých podmínek, bez nichž není možné dítě do běžného předškolního zařízení úspěšně integrovat. Cílem diplomové práce je nalézt odpověď na tyto výzkumné otázky: Jsou běžné mateřské školy schopné poskytnout integrovaným dětem se speciálními vzdělávacími potřebami stejné podmínky pro edukaci jako mateřské školy speciální? Pokud ne, jaké jsou tedy hlavní překážky.Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části diplomové práce se zabýváme vymezením jednotlivých pojmů a teoretickými východisky. V empirické části je představen průzkum založený na metodě studia dokumentace a dále na metodě kvalitativního šetření mezi pedagogickými pracovníky (ředitelé a ředitelky 54 mateřských škol v Libereckém kraji) formou řízených rozhovorů a kvantitativního šetření formou dotazníků mezi dvaceti rodiči dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.Výsledky empirické části prokázaly, že podmínky pro integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných mateřských školách nejsou naplněny.
This diploma thesis evaluates the conditions for integration of children with special educational needs in regular kindergarten classes in the region of Liberec.The research subject of this thesis is a child with special educational needs and the child's integration in preschool education. However, integration shall be preceded by provision of several specific conditions without which it is not possible to successfully integrate a child in a preschool facility.The thesis aims to answer the following research questions:Are regular kindergartens able to provide the same conditions for education of integrated children with special needs as special kindergartens? If not, what are the main obstacles?The work is divided into theoretical and empirical parts.The theoretical part of the diploma thesis deals with the determination of individual concepts and theoretical solutions.The empirical part presents a survey which is based on documentation study method and on method of qualitative research among teaching staff (directors of 54 kindergartens in the Liberec region) performed via structured interviews and qualitative survey questionnaires submitted to twenty parents of children with special educational needs.Results of the empirical part have shown that conditions for integration in regular kindergartens are not being met.
Description
Subject(s)
integrace, vývoj vztahu společnosti k integraci, podmínky integrace, legislativa ve vztahu k integraci, předškolní výchova, Integration, development of integration in the society, integration conditions, legislation in relation to integration, preschool education
Citation
ISSN
ISBN