Zvýšení produktivity práce ve výrobním provozu vybraného podniku

Abstract
Diplomová práce je zaměřena na téma zvyšování produktivity práce ve výrobním úseku vybraného závodu. V rešeršní části práce je vysvětlen pojem produktivity, její druhy, možnosti měření jmenovaného ukazatele a je popsán její význam v současné době ve spojení s tzv. štíhlou výrobou (Lean production) ve společnostech světové třídy. V třetí a čtvrté kapitole práce je popsán detailně celý koncept plánování parciální produktivity ve výrobním úseku sledovaného podniku s primárním zaměřením na proces měření efektivity práce a efektivity strojního zařízení. Produktivita práce a její měření je spojeno hlavně s výrobním plánem, proto je v práci popsán celý koncept a funkce plánování výroby v dlouhodobém i krátkodobém časovém horizontu. Pátá kapitola je věnována analýze slabých míst stávajícího procesu plánování. V poslední části jsou autorem práce navržena doporučení k optimalizaci slabých míst.
This thesis is focused on the topic of increasing of labour efficiency in the production department of a selected plant. The theoretical part explaines productivity concept, items of productivity, measuring possibilities of the mentioned indicator and it also describes the current productivity value with influence of so called Lean Production in the world class companies. The practical part in detail describes the whole concept of productivity planning in the production department of the selected plant with the primary focus on measuring process of labour productivity and machines efficiency. The labour productivity is connected with a production plan, that is a reason why the concept and function of production planning are described in long and short period. The fifth chapter deals with analysis of weaknesses in current planning process. In the last part there are some recommendation for optimization by author of this thesis.
Description
Subject(s)
Produktivita, efektivita, štíhlá výroba, montážní linka, výrobní plán, čas cyklu, časová norma, režijní práce, Productivity, efficiency, lean production, assembly line, production plan, cycle time, time norm, indirect labour
Citation
ISSN
ISBN