Uplatnitelnost absolventů v podnicích okresu Jablonec nad Nisou

Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti v okrese Jablonec nad Nisou s důrazem na absolventy jako rizikovou skupinu na trhu práce. Hlavním cílem práce je analyzovat nezaměstnanost této skupiny včetně možností využitelných k jejímu snižování. Následně práce zkoumá situaci ohledně technických absolventů ve vybraných podnicích na Jablonecku. Práce je postavena na statistických údajích Ministerstva práce a sociálních věcí a výsledcích anketního šetření, které bylo provedeno ve středních a velkých podnicích s hlavní činností v oblasti zpracovatelského průmyslu jakožto klíčového odvětví tohoto severočeského regionu. Nezaměstnanost mladých je v souladu s evropskou strategií prioritou státní politiky zaměstnanosti. Nedostatek technických odborníků je obecně problém, se kterým se potýká stále více českých firem. Nárůst objemu zakázek v důsledku současného ekonomického oživení navíc přidává tomuto problému na významu. Na základě provedené analýzy nezaměstnanosti bylo zjištěno, že absolventi nepředstavují početně významnou skupinu nezaměstnaných. Problémová se jeví jejich struktura z hlediska dosaženého vzdělání. Současně práce odkryla problém s nárůstem počtu dlouhodobě evidovaných na okresním úřadě práce. Dále bylo zjištěno, že střední a velké podniky ve zpracovatelském průmyslu v okrese se potýkají s nedostatkem a nízkou kvalitou technických absolventů. Nedostatek kvalifikované technicky vzdělané pracovní síly by mohl být pro některé podniky důvodem k přemístění výroby do jiné lokace, což by se neblaze podepsalo na okresním hospodářství.
The diploma thesis is focused on unemployment in the region of Jablonec nad Nisou with an emphasis in graduates as a risk group in the labour market. The main objective of this thesis is to analyze the unemployment of this group including ways of reducing unemployment. Next the thesis examines the situation regarding technical graduates in selected companies in the region of Jablonec nad Nisou. The dissertation is based on statistical data of the Ministry of Labour and Social Affairs and results of the public inquiry, which was focused on medium and large enterprises with a main activity in the manufacturing industry as a key part of the economy in the region. Reducing youth unemployment is in the line with the European strategy a one of the priority areas of national employment policy. Shortage of technical workers is generally a problem that is facing more and more czech companies. In the context of the current economic recovery is this issue more important. The analysis showed that youth unemployment isn´t a hot issue in the Jablonec nad Nisou region. However the branch structure of graduates seems to be problematic. The thesis uncovered the problem with the long-term unemployment at the district in Jablonec nad Nisou. It was also founded out, that medium and large enterprises in the manufacturing industry are confronted with the shortage and low quality of technical graduates. Shortage of technical workers could be the reason for some companies to move the manufacture to another location. This issue would be associated with negative impact on the local economy.
Description
Subject(s)
Jablonec nad Nisou, nezaměstnanost, absolvent, politika zaměstnanosti, technické obory, podnikatelské prostředí, zpracovatelský průmysl, střední a velké podniky, The region of Jablonec nad Nisou, unemployment, graduate, employment policy, branches of technical education, business environment, manufacturing industry, medium and large enterprises
Citation
ISSN
ISBN