Production of bicomponent gelatin/olive oil nanofibers for biomedical applications using coaxial spinneret

Title Alternative:Produkcja nanowłókien metodą elektroprzędzenia przy wykorzystaniu igły koaksjalnej, z zastosowaniem oliwy z oliwek oraz polimeru żelatynowego
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická univerzita v Liberci, Česká republika
Abstract
Tato studie pojednává o výrobě nanovláken elektrospuningem (elektrostatickým zvlákňováním) obsahujícím olivový olej s pomocí želatinového polymeru. Olivový olej je přírodní zelený rostlinný olej, který je bohatý na vitaminy, karoten a mnoho stopových prvků. Olivový olej má mnoho funkcí ve výživě a zdravotní péči a je bohatý na esenciální mastné kyseliny, včetně vitamínu A, D, E, K a dalších antioxidačních látek, které mohou být rychle vstřebávány v těle a pomáhají udržovat pokožku pružnou a vlhkou. Z tohoto důvodu jsme se v této studii zaměřili na výrobu nanovlákenné vrstvy obsahující olivový olej, která může být využita v oblasti medicíny. Nanovlákna jsou tažena metodou dvousložkového elektrostatického zvlákňování za použití koaxiální snovací trysky.
Niniejsze opracowanie poświęcone jest produkcji nanowłókien metodą elektroprzędzenia przy wykorzystaniu oliwy z oliwek i polimeru żelatynowego. Oliwa z oliwek jest naturalnym zielonym olejem roślinnym, bogatym w witaminy, karoten oraz wiele pierwiastków śladowych. Oliwa z oliwek ma wiele funkcji w żywieniu i opiece zdrowotnej oraz zawiera wiele esencjalnych kwasów tłuszczowych, w tym witaminy A, D, E, K oraz inne przeciwutleniacze, które mogą się szybko wchłaniać, pomagając w utrzymaniu elastycznej i nawilżonej skóry. Z tego powodu w prowadzonych badaniach skupiliśmy się na produkcji warstwy nanowłóknowej zawierającej oliwę z oliwek, która może być wykorzystana w dziedzinie medycyny. Nanowłókna wytwarzane są metodą dwuskładnikowego elektroprzędzenia przy wykorzystaniu dyszy (igły) koaksjalnej.
In this study, production of electrospun nanofibers containing olive oil was carried out using gelatin polymer. Olive oil is a natural green vegetable oil, which is abundant in vitamin, carotene and many trace elements. Olive oil has many functions in nutrition and health care and it is rich in essential fatty acids, including Vitamin A, D, E, K and other antioxidant substances, which can be rapidly absorbed by the body and can maintain skin elasticity and moisture. For this reason, in this study we focused on fabrication of nanofibrous mat containing olive oil that can be used in medical field. Nanofibers spun by bicomponent electrospinnig method using coaxial spinneret. Gelatin polymer was dissolved in distilled water/acetic acid at concentration 10%. Then olive oil was added to solution at a rate of 9:1 wt. Electrospinning from solution was carried out at varying process parameters such as feeding rate and applied voltage and also different mixture of polymer and olive oil. Bicomponent electrospun fibers were characterized by FT-IR spectroscopy and SEM instrument. FT-IR spectroscopy was used to prove the presence of olive oil in fiber structure.
Diese Studie befasst sich mit der Produktion von Nanofasern durch elektrostatische Verspinnung unter Einsatz von Olivenöl mit Hilfe von Gelatinepolymeren. Beim Olivenöl handelt es sich um ein natürliches grünes Pflanzenöl, das reich an Vitaminen, Karotin und vielen Spurenelementen ist. Olivenöl hat viele Funktionen innerhalb der Ernährung und der Gesundheitspflege und ist auch reich an essenziellen Fettsäuren. Darunter befinden sich die Vitamine A, D, E, K und andere Antioxidantien, die vom Körper schnell absorbiert werden können und dazu beitragen, die Haut elastisch und feucht zu halten. Aus diesem Grunde konzentrieren wir uns in dieser Studie auf die Erzeugung einer Nanofaserschicht, die Olivenöl enthält und auch auf medizinischem Gebiet Verwendung finden kann. Nanofasern werden mit der Methode der zweikomponentigen elektriostatischen Verspinnung unter dem Einsatz von koaxialen Schärdrüsen gezogen.
Description
Subject(s)
Citation
ISSN
1803-9782
ISBN