2013/2 - Science of Economics

Permanent URI for this collection

ACC Journal, ročník XIX 2013/2

Recenzovali:
Doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D. - Technická univerzita v Liberci
Prof. Petr Doucek, CSc. - Vysoká škola ekonomická v Praze

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 18
  • Item
    Mean-reversion of malaysian companies’ growth of earnings
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2013) Welc, Jacek; Samsulbahri, Mohd Nasir
    Vykazované účetní proměnné se v dlouhodobém horizontu vracejí směrem k průměru. Tato skutečnost se projevuje zejména u proměnných růstu jako např. tempa růstu tržeb nebo růstu ukazatele zisku na akcii (EPS). Jestliže účetní jednotka v daném období vykázala nadprůměrné/podprůměrné tempo růstu zisku, lze v dalších obdobích očekávat významně pomalejší/rychlejší tempo růstu. Tento článek zkoumá fenomén návratu k průměru u ukazatele růstu zisku na akcii u společností obchodovaných na burze cenných papírů v Kuala Lumpur za období 2001-2011. Výzkum potvrzuje, že ukazatel růstu EPS Se významně navrací k průměru. Extrémně rychlému růstu ukazatele EPS předchází podprůměrný růst a podprůměrný růst současně následuje i v dalších obdobích. Obdobně prudký propad ukazatele je doprovázen předchozím i následným nadprůměrným růstem.
  • Item
    Franchising performance measurement and the use of balanced scorecard method in franchising
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2013) Macháčková, Vendula
    Cílem příspěvku je identifikovat, jaké typy metrik používají franchisingové firmy k měření výkonnosti. V teoretické části jsou představena stanoviska několika autorů, kteří se shodují na tom, že způsoby a systémy, jakými franchisingové firmy měří svou výkonnost, se velmi liší, kdy mnoho firem naprosto postrádá nějaký jednotný a systematický přístup. Na druhé straně několik autorů zmiňuje vhodnost a doporučuje použít ve franchisingu metodu Balanced Scorecard. Autorka provedla empirický průzkum na toto téma mezi franchisingovými firmami formou online dotazování, jehož výsledkem bylo zjištění, že skutečně způsoby měření výkonnosti se mezi firmami značně liší a nejčastěji se zaměřují pouze na finanční měřítka. Druhá část průzkumu se věnovala metodě Balanced Scorecard, kde bylo zjištěno, že se používá jen zřídka, přestože si firmy, a to především z oblasti služeb, uvědomují její vhodnost a přínos, a to hlavně z důvodu sledování jak finančních tak nefinančních indikátorů.
  • Item
    Research on customer satisfaction with the sale of food and its quality in the czech consumer market
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2013) Starzyczná, Halina; Sýkorová, Pavla
    Článek prezentuje vybrané problémy spokojenosti českých zákazníků s kvalitou potravin na základě sekundárního a primárního výzkumu i stručného nástinu současného stavu poznání zkoumané problematiky. Spokojenost zákazníků souvisí s kvalitou výrobků. Zákazníci mají svá očekávání, která jsou ovlivněna jejich zkušenostmi, radami, informacemi konkurence i finančními možnostmi. Kvalita potravinářských výrobků má specifické aspekty a je v současnosti středem pozornosti dozorových orgánů. Problematika kvality potravin je rozsáhlá a může mít různé úhly pohledu. Realizovaný sekundární výzkum se zaměřuje na vybrané problémy monitorování kvality potravin na českém spotřebitelském trhu. Primární výzkum ověřuje spokojenost zákazníků s potravinami na vybraném vzorku respondentů s ohledem na jejich příjmovou úroveň.
  • Item
    Returns on education and overqualification – case of the EU and the Czech Republic
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2013) Urbánek, Václav
    Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit současný stav překvalifikovanosti a podkvalifikovanosti v zemích Evropské unie a v České republice. Trvale roste počet absolventů vzdělávacího systému a přetrvává poptávka po vzdělání v populaci. To vede k obavám, že nesoulad mezi požadavky na kvalifikaci pracovních sil a pracovních míst se zvýší. Veřejná vzdělávací politika spíše podporuje tuto kontroverzi. Zatímco počty zapsaných studentů na středních školách a veřejných vysokých škol a tudíž počty absolventů rostou, počet kvalifikovaných pracovních míst roste pomalu. Příspěvek se zabývá různými metodami používanými pro měření požadované úrovně vzdělání pro práci a příslušnou teorií (vyhledávání a porovnávání pracovních míst, teorie lidského kapitálu, teorie přiřazení atd.) které mohou být použity pro interpretaci překvalifikovanosti. Poslední kapitola analyzuje a hodnotí aktuální stav překvalifikovanosti v zemích EU a v České republice a zabývá se empirickými výsledky vlivu překvalifikovanosti na výdělky.
  • Item
    Measurement of skewness of the economic data frequency distribution
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, 2013) Gurinová, Kateřina; Hovorková Valentová, Vladimíra
    Tento článek je zaměřen na předložení a zhodnocení různých měr šikmosti, které se běžně uvádějí ve statistické a ekonomicko-statistické literatuře. Bylo zjištěno, že při jejich praktickém použití na konkrétních údajích dávají poměrně často protichůdné informace a nevedou k jednoznačným závěrům o šikmosti daného rozdělení. Byla provedena aplikace vybraných měr šikmosti na příkladech dat z konkrétní praxe a zároveň proběhly i simulace na smyšlených údajích. Bylo zjištěno, že v případě, kdy nastává mezi třemi nejdůležitějšími charakteristikami úrovně jeden z klasických vztahů x̂ < x̃ < x̄, resp. x̂ > x̃ > x̄, pak všechny uvedené míry šikmosti identifikují kladnou či zápornou šikmost shodně. V ostatních případech je třeba změnit standardní přístup k výpočtu těchto měr.