Návrh volitelného předmětu Astronomie a astrofyzika pro gymnázia

Title Alternative:Concept of the optional high school subject Astronomy and Astrophysics
Abstract
Diplomová práce popisuje návrh volitelného předmětu Astronomie a astrofyzika pro druhý ročník čtyřletého gymnázia. Na půdorysu 60 vyučovacích hodin je nastíněna koncepce předmětu, který multidisciplinární propojuje témata z celé řady vědních odvětví, související s astronomií, astrofyzikou a kosmonautikou. Diplomová práce je volně předělena v polovině, kdy první polovina je více zaměřena na témata spojená s astronomií, zatímco druhá polovina se soustředí především na astrofyziku a v závěru i na kosmologii. Celou prací pak procházejí dílčí témata spojená s kosmonautikou, základním a aplikovaným výzkumem. Výstupem diplomové práce je výukový plán, který poslouží učiteli jako podklad pro výuku volitelného předmětu, případně jako opora pro zařazení dílčích témat do výuky povinné fyziky.
This diploma thesis describes a concept of voluntary subject Astronomy and Astrophysics for the second year of gymnasium. The concept of the subject is described in the scope of 60 lessons, which connects topics from several scientific fields related to the astronomy, astrophysics and cosmonautics. The diploma thesis is divided into two halves; the first half focuses mostly on astronomy related topics, whereas the second half concentrates mainly on astrophysics and, at the end, also on cosmology. In addition topics related to the cosmonautics, basic research and applied research are included as well. The output of the diploma thesis is an educational plan to be used as a frame of the voluntary subject; alternatively it can be used as a support for the inclusion of partial topics in the teaching of compulsory physics.
Description
Subject(s)
Astronomie, astrofyzika, kosmonautika, vzdělávací plán, volitelný předmět, Astronomy, astrophysics, cosmonautics, educational plan, voluntary subject
Citation
ISSN
ISBN