Vliv modrého světelného spektra na spánek

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Hlavním cílem předložené bakalářské práce je zjistit vliv expozice modrého světelného spektra před spánkem na spánkové charakteristiky u dospělých osob. V teoretickéčásti práce je pozornost věnována spánku z hlediska charakteristiky historie výzkumu, fází, cirkadiánního rytmu,zdravotního významu a doporučením. Teorie navíc obsahuje úvod do problematiky světelného záření, rozboru typůobrazovek, displejůa barevných modelů. Na závěr teoretickéčásti jsou uvedeny vybrané studie zabývající se vlivem různých světelných podnětůna spánek. Výzkumná část práce zahrnuje výzkumnýsoubor o rozsahu 18 probandůa probandek ve věku 18-26 let z Libereckého kraje. Spánkové charakteristiky jsou ve výzkumu monitorovány pomocí přístroje ActiGraph GT9X. Z výsledkůvyplývá,že expozice modrým světlem ve večerních hodinách má negativní vliv na spánkové charakteristiky, konkrétnězkracuje dobu spánku o 5 minut, snižuje efektivitu spánku o 1,7 % prodlužuje dobu potřebnou k usnutí o téměř3 minuty a zvyšuje počet probuzení v průměru o 1 a zvyšuje pohybovýindex o 0,5 jednotky.
The main goal of the presented bachelor thesis is to determine the effect of exposure to the blue light spectrum before sleep on characteristics of in adults. In the theoretical part of the thesis,attention is paid to the history of sleep, sleep phases, research, circadian rhythm, health significance and recommendations. In addition, the theory contains an introduction to the issue of light radiation,analysis of types of screens and displays and color models. At the end of the theoretical part, further studies dealing with the influence of various light stimuli on sleep I listed. The research part of the thesis includes a research group of 18 probands aged 18-26 years from the Liberec region. Sleep characteristics are monitored in the research using the ActiGraph GT9X. The results show that exposure to blue light in the evening has a negative effect on sleep characteristics, specifically shortens sleep time by 5 minutes reduces sleep efficiency by 1,7 % increases the time needed to fall asleep by almost 3 minutes and increases the number of awakenings by an average of 1 and increases the movement index by 0,5.
Description
Subject(s)
modré světlo, spánek, spánková hygiena, akcelerometrie, mladá dospělost, blue light, sleep, sleep hygiene, accelerometry, young adulthood
Citation
ISSN
ISBN