Podpůrná opatření pro žáky s poruchou chování na základní škole

Abstract
Bakalářská práce s názvem Podpůrná opatření pro žáky s poruchou chování na základní škole se teoreticky zabývá poruchami chování a prakticky se zaměřuje na podpůrná opatření, která jsou žákům s poruchou chování poskytována na základní škole. Průzkum v této práci je zaměřen na práci pedagogů s těmito žáky v rámci základní školy. Konkrétně na to, jak lze žákům s poruchou chování usnadnit proces vzdělávání na základní škole, pedagogům usnadnit občas nelehkou práci s nimi a zároveň, jak lze pomoci rodinám těchto žáků. Proto je tato práce zaměřená na podpůrná opatření, kterými se společnými silami pedagogičtí pracovníci ze škol a školských poradenských zařízení, snaží žákům s poruchou chování pomoci při vzdělávání na základní škole. Cílem bakalářské práce je zjistit účinnost podpůrných opatření zaměřených na podporu žáků základní školy s poruchami chování. K naplnění cíle slouží pohled pedagogů a pohled odborníka z pedagogicko-psychologické poradny na tuto problematiku. Konkrétně je zkoumáno, jak se pedagogům s těmito žáky pracuje, jaká podpůrná opatření školská poradenská zařízení žákům s poruchou chování doporučují, jaké problémy se vyskytly u těchto žáků při distanční výuce, zda se liší podpůrná opatření pro žáky ADHD od podpůrných opatření pro žáky, kteří mají diagnostikované nespecifické poruchy chování nebo jaká podpůrná opatření považují učitelé za nejúčinnější.
The bachelor's thesis entitled Supportive Measures for Pupils with Behavioral Disorders in Primary School theoretically deals with behavioral disorders and practically focuses on supportive measures that are provided to pupils with behavioral disorders in primary school. The research in this work is focused on the work of teachers with these students in primary school. Specifically, how to make the process of education in primary school easier for pupils with behavioral disorders, to make it easier for teachers to work with them from time to time, and at the same time how to help their families. Therefore, this work is focused on supportive measures by which pedagogical staff from schools and school counseling facilities work together to help students with behavioral disorders in primary school education. The aim of the bachelor thesis is to determine the effectiveness of support measures aimed at supporting primary school students with behavioral disorders. The view of teachers and the view of an expert from a pedagogical-psychological counseling center on this issue serve to fulfill the goal. Specifically, it examines how educators work with these pupils, what support measures school counseling facilities recommend to students with behavioral disorders, what problems these pupils have encountered in distance learning, whether support measures for ADHD pupils differ from support measures for pupils who have been diagnosed with non-specific behavioral disorders or what supportive measures teachers consider most effective.
Description
Subject(s)
Poruchy chování, podpůrná opatření, ADHD, obtížně zvladatelný žák, sociální prostředí, škola, rodina, pedagogický přístup, poradenská zařízení, učitel, Behavioral disorders, supportive measures, ADHD, difficult to manage pupil, social environment, school, family, pedagogical approach, counseling facilities, teacher
Citation
ISSN
ISBN