Srovnání vzdělávacích systémů ČR a Rakouska

Abstract
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním českého a rakouského vzdělávacího systému se zaměřením na výuku anglického jazyka na základních školách (8. ročník). Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část popisuje systémy základních škol obou zvolených zemí, přičemž se práce zaměřuje na vzdělávací oblast cizích jazyků. Teoretická část obsahuje rovněž metodologickou kapitolu, věnovanou procesu pedagogického výzkumu, jeho fázím, druhům a metodám. Část praktická představuje získané materiály o zkoumaných třídách, které umožňují nahlédnutí do výuky anglického jazyka na obou školách. Díky využití dotazníkového šetření je i zahrnut pohled žáků analyzovaných tříd na anglický jazyk, jejich vztah k němu a otázky týkající se průběhu vyučovací hodiny. Do praktické části patří kapitola o dopadu coronavirové situace na základní školy. Informace byly získány opět cestou dotazníkového šetření.
The bachelor thesis deals with a research of the Czech and Austrian educational system with the specialization on the teaching of the English language at primary schools (8th grade). The thesis is divided into two parts. Systems of primary schools of both involved countries are expanded on the theoretical part, where the thesis is aimed at the educational field of languages. Its component is also a description of a process of a pedagogical research, its phases, types and methods. The practical part introduces gained materials about the researched classes, which enable a look at the teaching of the English language at the both schools. This part includes pupils´ point of view on the English language, their relationship to the language and questions concerning a course of a teaching lesson. To the practical part belongs a chapter about the Corona situation, how were the primary schools affected, their measures and how did they solve the period, both the Austrian and the Czech school according to the teachers of the English language and their pupils.
Description
Subject(s)
Vzdělávací systémy, jazyk, výzkum, výuka, žáci, učitelé, Česká republika, Rakousko, Educational systems, language, research, teaching, pupils, teachers, Czech Republic, Austria
Citation
ISSN
ISBN