Učení britské kultury komunikativním způsobem v hodinách anglického jazyka

Title Alternative:Teaching British Life and Institutions in EFL Classes
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Práce má za úkol dokázat, že výuka kultury v hodinách anglického jazyka může přispět k vývoji komunikativních schopností a kulturních znalostí studentů. Teoretický základ a metodologické principy výzkumu jsou založeny na pracech Chastaina (1988), Durochera (2007), Paige (2000), Seelyeho (1996) a Byrama (1997). Praktický projekt se skládá z pěti komunikačních aktivit využívajících především obrazové materiály a téma oslav kvůli lepšímu zapojení studentů do aktivit a zvýšení jejich motivace. Závěrečné hodnocení projektu využilo názory studentů zaznamenané v dotazníku i během závěrečné diskuze a také reflexe učitele. Aktivity byly úspěšně začleněny do hodin anglického jazyka a přispěly k pozitivním změnám v postojů studentů. Ti také projevili zlepšení svých znalostí o cílových kulturách.
This thesis is going to prove that teaching culture in EFL classes at elementary school can be used to develop students{\crq} communicative competence and also improve their knowledge of culture. The theoretical background and methodological principles of the research are provided by Chastain (1988), Durocher (2007), Paige (2000), Seelye (1996) and Byram (1997). The practical project consists of five communication activities which used especially visual aids and holidays in order to engage students in the classes and improve their motivation. The final evaluation of the project utilised student´s opinions recorded during the final discussion, a questionnaire and also teacher´s reflections. The activities were successfully incorporated in the EFL classes improving students{\crq} knowledge and contributed to the positive change of students{\crq} attitudes towards the target cultures.
Description
katedra: KAJ; přílohy: CD ROM; rozsah: 72 s., 16 s. příloh
Subject(s)
učení, kultura, komunikace, anglie, skotsko, wales, irsko, teaching, learning, culture, communication, england, scotland, wales, ireland
Citation
ISSN
ISBN