2019/3 - Social Sciences

Permanent URI for this collection

Recenzovali: Karin Schöne, Ph.D. - Dresden University of Technology, Mg. Lukáš Rubín, Ph.D. - Palacký University Olomouc

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 6
  • Item
    General data protection regulation: opportunities and risks of the implementation of GDPR in tourism
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, ) Kędzior, Mariusz; Sadowska, Mirela
    Článek se pokouší odpovědět na nejčastější dotazy týkající se zpracování osobních údajů v cestovním ruchu. Jedná se o pokus vysvětlit základní definice ochrany osobních údajů. Doporučuje se, aby organizátoři, touroperátoři a majitelé hotelů a penzionů byli spokojeni tak, aby zpracování údajů fyzických osob bylo v souladu s GDPR. Rovněž se doporučuje ohrozit zpracování osobních údajů a možnosti, které zajistí bezpečnost údajů zpracovávaných poskytovateli služeb z odvětví cestovního ruchu.
  • Item
    Sicherheitsempfinden in der Digitalität
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, ) Fehlhaber, Anna Lena
    Navzdory vysoké poptávce po výzkumu pocitu digitálního bezpečí a povědomí zůstává toto téma bez odezvy. Abychom analyzovali vývoj pocitu bezpečí v digitálním světě, přesněji na internetu, jsou zvažovány a zkoumány různé procesy dojmů, použití a hodnocení. Individuální povědomí a pocit bezpečí jako celek je analyticky zkoumán a jsou odhaleny faktory ovlivňující pocit bezpečí.
  • Item
    Vztah úrovně pohybové aktivity ke komponentám tělesné zdatnosti u dětí školního věku z libereckého regionu
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, ) Kupr, Jaroslav; Suchomel, Aleš; Kuprová, Klára
    Hlavním cílem výzkumu je na základě stanovení úrovně pohybové aktivity a základních komponent tělesné zdatnosti u dětí ve věku 10–12 let objasnit sílu vztahů mezi těmito proměnnými. Výběrové soubory tvořilo 107 chlapců a 109 dívek ve věku 10–12 let z libereckého regionu. U každého probanda byly zjištěny základní somatické parametry (tělesná výška, tělesná hmotnost, množství podkožního tuku). Následně bylo vybráno sedm motorických testů z baterií FITNESSGRAM a UNIFITTEST (6–60) pro zhodnocení komponent tělesné zdatnosti. K měření úrovně pohybové aktivity byly využity akcelerometry. Naměřené výsledky úrovně pohybové aktivity a komponent tělesné zdatnosti byly podrobeny vztahové analýze. Na základě korelační analýzy nebyly zjištěny u měřených souborů chlapců a dívek ve věku 10–12 let žádné významné závislosti. Na základě závěrů studie doporučujeme pro dané věkové kategorie informativní využívání testových baterií a hodnocení úrovně pohybové aktivity ve školním i mimoškolním prostředí s využitím moderních technologií.
  • Item
    Transformation of the accounting profession in terms of the economy of the future
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, ) Slyozko, Tetyana; Kurilo, Lyudmila; Mazina, Oleksandra
    Tato studie zkoumá transformaci účetní profese, ke které dojde pod vlivem čtvrté průmyslové revoluce ekonomiky budoucnosti. Tento článek nejprve ukazuje, jak může revoluce drasticky změnit účetnictví a účetní profesi; za druhé, možnosti účetních metod v účetní praxi pod vlivem faktorů čtvrté průmyslové revoluce; za třetí, robotizaci účetních postupů; za čtvrté, účetní postupy, jejichž organizace nepodléhá robotice. Nakonec je prokázáno, že navzdory významným změnám v účetnictví zůstane toto povolání stejné, zejména v rámci procesů organizace, protože umělá inteligence ani robotika nemohou přijímat manažerská rozhodnutí o organizaci účetnického aparátu, provádět určité účetní úkony či aplikovat účetní metody v účetních procesech.
  • Item
    Language proficiency assessment from pedagogical and statistical perspectives
    (Technická univerzita v Liberci, Česká republika, ) Šikolová, Mária; Koláčková, Ludmila; Neubauer, Jiří; Sedlačík, Marek
    Článek pojednává o výsledcích studie založené na srovnání, jak svoji jazykovou kompetenci hodnotí sami studenti, jejich učitelé a jaké jsou skutečné výsledky dosažené u zkoušky. Jedná se o výsledky standardizované jazykové zkoušky, kterou používají členské státy NATO (zkouška podle STANAG 6001). Prezentovaná data byla získána z dotazníku distribuovaného studentům intenzivních jazykových kurzů v rámci celoživotního vzdělávání během jednoho akademického roku. Pomocí aplikovaných statistických metod byla analyzována data z dotazníků, aby bylo možno srovnat, jak přesně jsou studenti a jejich učitelé schopni předvídat výsledky zkoušek.
Licence: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0