Degradace výrobků z polymerních materiálů vlivem UV záření

Abstract
Tato práce se zabývá sledováním změn vlastností výrobků z polymerních materiálů vlivem působení povětrnostních podmínek. Zejména se pak zaměřuje na působení UV záření na obalové materiály. První část pojednává o problematice degradace plastů a způsobech jejího hodnocení. V druhé části jsou uvedeny informace o experimentu s vybranými materiály. Vzorky byly vystaveny povětrnostním vlivům i umělému stárnutí v UV boxu. Změny jejich mechanických vlastností byly testovány tahovou zkouškou, změna struktury pomocí IR spektroskopie. Na závěr byly vyhodnoceny degradační změny a zváženy možnosti recyklace.
This thesis analyses changes of mechanical properties of polymeric products by weathering. Special focus is on UV radiation effect on packaging materials.In the first part is discussed degradation problematics of plastics and different ways of evaluation. The second part provides informations about experiment with selected materials. Samples were exposed to weathering and to photolytic ageing in UV box. Changes in mechanical properties were measured by tensile test, structure changes were evaluated by IR spectroscopy. In the end the evaluation of degradation was made and possibilities of recyclation were considered.
Description
Subject(s)
Fotodegradace, UV záření, vliv povětrnosti, obalové materiály, recyklace, Photodegradation, UV radiation, weathering effect, packaging materials, recyclation
Citation
ISSN
ISBN