Porovnání sociálního klimatu sportovních a běžných tříd ZŠ

Title Alternative:Comparison of the Social Climate between Sports and Ordinary Classes of the Basic School
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The thesis deals with the issue of social environment in and sports schools and advanced grade of elementary schools. Good and positive social environment of the school and class has a major effect on the educational process and its results from the perspective of the child development. There are delimitations of concepts as social environment of a class, social group, view of a class environment, access to an environmental research, utilization of peaces of knowledge, influencing a class environment, methods of an environmental research in the theoretical part. The objective of the work is to establish the social environment in these classes of elementary and sports school, using two research tools (the CES questionnaire and the MCI questionnaire), compare sports and nonsports classes together; it means 6.A to 6.B and 9.A to 9.B. Compare actual environment with the environment that they preferred. And further carry out a comparison with chosen similar researches in our republic.
Diplomová práce se zabývá problematikou sociálního klimatu sportovních a běžných tříd na druhém stupni ZŠ. Kvalitní a pozitivní sociální klima školy a třídy má velký vliv na kvalitní učební procesy a výsledky vzdělávacího působení školy pro co nejkvalitnější rozvoj dětské osobnosti. V teoretické části jsou vymezeny pojmy sociální klima třídy, sociální skupina, pohled na klima třídy, přístupy ke zkoumání klimatu, využití poznatků o klimatu třídy, ovlivňování klimatu třídy, metody zkoumání klimatu. Smyslem práce je zjištění úrovně klimatu sledovaných tříd základní školy pomocí dvou výzkumných nástrojů (dotazník MCI a dotazník CES), porovnat sportovní a nesportovní třídy mezi sebou tj. 6.A a 6.B a také 9.A a 9.B. Porovnat aktuální klima s klimatem, které preferují. Dále provést srovnání s vybranými podobnými výzkumy v ČR.
Description
katedra: KPP; přílohy: 10 příloh, 1 CD; rozsah: 60 s., 22 tab., 10 příloh
Subject(s)
social environment class, sports schools, compare class, the mci questionnaire and the ces questionnaire, sociální klima třídy, sportovní třída, porovnání tříd, dotazník mci a ces
Citation
ISSN
ISBN