Geografická charakteristika říčního systému v městské krajině na příkladu Liberce

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou říční sítě na území Liberce. K vymezení zájmového území byly použity hranice dílčích povodí IV. řádu, která zahrnují i okolí samotného města. Z toho důvodu se na vymezeném území nachází vodní toky jak v silně urbanizovaném prostředí, tak v prostředí přírodě blízkému. Vodní toky jsou charakterizovány z fyzickogeografického hlediska a zohledněna je také míry ovlivnění člověkem. Pro tuto charakteristiku byl vytvořen návrh klasifikace. Ta obsahuje tři úrovně a devět kategorií hodnocení vodního toku. Nejvyšší zastoupení měly toky s přírodním charakterem. Druhé nejvyšší zastoupení měly nejvíce ovlivněné toky - toky vedené pod povrchem. V urbanizovaném území se téměř nevyskytují vodní toky s přírodním charakterem a je narušená ekologická stabilita krajiny. K obnovení této stability mohou pomoci revitalizace vodních toků ve městě.
This bachelor thesis deals with characteristics of river network in Liberec region. The borders of fourth level river basins were used for the specification of the area of interest. These also include city surroundings. Therefore rivers can be found in highly urbanised areas, but also in a natural environment. Rivers are characterised by geophysical aspect and human interference level. A classification proposal was designed for this characteristic. It contains three levels and nine categories of streams assessment. The highest representation was in streams with natural character. The second highest representation was in the most affected flows - underground streams. In the urbanized area, there are almost no natural streams and the ecological stability of the landscape is impaired. Revitalization of the streams can help to restore this stability in the city.
Description
Subject(s)
vodní tok, hydrologický datový model, GIS, terénní mapování, urbánní prostředí, streams, hydrological data model, GIS, field mapping, urban area
Citation
ISSN
ISBN