Učitel a jeho neverbální komunikace

Title Alternative:Teacher and his non-verbal Communication
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis deals with nonverbal communication of teachers in elementary schools at the sekond stage. The theoretical part specifies the basic concepts, such as communication, describes the verbal and nonverbal communication and analyze of the educational communication. Outlines the communication activities of teachers and emphasizes the importance of nonverbal communication skills and their pedagogical impact on pupils. The second part outlines the research challenges and goals of the research itself. There is also the methodology of the investigation. The research was conducted by questionnaire in two elementary schools. In this part we have also focused on mistakes, teachers most often perpetrated by communication, and we have recommended how to avoid these errors.
Diplomová práce se zabývá neverbální komunikací učitele na druhém stupni základních škol. Teoretická část specifikuje základní pojmy, jako je komunikace, popisuje verbální a neverbální komunikaci a analyzuje pedagogickou komunikaci. Dále nastiňuje komunikační činnost učitele a zdůrazňuje důleţitost jeho neverbálních komunikativních dovedností a jejich pedagogického působení na ţáky. V praktické části jsou nastíněny výzkumné problémy a cíle samotného výzkumu. Dále je zde uvedena metodologie šetření. Průzkum byl proveden dotazníkovou metodou na dvou základních školách. V této části práce jsem se zároveň zaměřila na chyby, kterých se učitelé v neverbální komunikaci nejčastěji dopouštějí, a uvedla jsem doporučení, jak se těchto chyb vyvarovat.
Description
katedra: KFL; přílohy: CD; rozsah: 88
Subject(s)
communication, nonverbal communication, pedagogical communication, komunikace, neverbální komunikace, pedagogická komunikace
Citation
ISSN
ISBN