Homosexualita ve Španělsku

Title Alternative:Homosexuality in Spain
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The content of the work focuses on the recent social changes in the traditionally catholic Spanish society during the last three decades, but especially on the legalization of the homosexual marriage, which is connected with the legal adoption of children by the homosexual couples, and another consequences which are brought by the new law, among others the change in the traditional conception of a family. The objective of the work is to investigate if the Spanish society is prepared for these social changes and if or how are these changes reflected within the educational system. The work concentrates not only on the political background of the issues, but also on the social backgrounds as for example the cooperation between the state or non-governmental organizations and the homosexual couples, the homosexual adoption, but above all the work tries to examine all the accessible possibilities which would enable the educators to include the actual social problems like immigration, discrimination, different sexual orientation or the unconventional family models into the schooling programme.
Obsah práce se zaměřuje na sociální změny v tradičně katolické španělské společnosti během posledních tří dekád, konkrétně však na uzákonění homosexuálního manželství, s ním spojenou adopci dětí homosexuálními páry, a další důsledky, které s sebou tento zákon přináší, mj. i změnu v chápání tradičního modelu rodiny. Úkolem práce je zjistit, na kolik je španělská společnost na tyto změny připravena a zdali jsou tyto změny reflektovány ve španělském vzdělávacím systému. Práce se zaměřuje jak na politický kontext tématu, tak i na kontext sociální, zkoumá proces adopce a spolupráci státních i nestátních organizací s homosexuálními páry, ale především se zabývá dostupnými možnostmi pedagogů zahrnovat do výuky aktuální společenské problémy jako je například imigrace, diskriminace, rozdílná sexuální orientace či netradiční model rodiny.
Description
katedra: KRO; rozsah: 57 s.
Subject(s)
homosexuality, homophobia, homosexual marriage, adoption, homosexual parenting, educational law, education for tolerance, homosexualita, homofobie, homosexuální manželství, adopce, rodina rodičů stejného pohlaví, školský zákon, výchova k toleranci
Citation
ISSN
ISBN