Rizika v mezinárodním obchodě: dopad na hospodaření podniku

Title Alternative:Risks in International Trade: Impact on the Running of Business
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis deals with the issues of the risks of international trade, of which impact is in the practical part applied to a specific enterprise. Specific risks which could lead from trading with foreign entities are analyzed in detail. Subsequently, an analysis of ways how to secure them is demonstrated. In the introduction of the practical part, enterprise Trevos is introduced and all means, which this enterprise uses to minimize the impact of risks are characterized. Furthermore, the thesis deals with exchange rate risks, which affect the activity of enterprise Trevos, but against which they are not secure in any way. Model case is created, under which is calculated profit or loss related to exchange rate fluctuations, at first assuming that this move is not secured in no way and then that it is secured by currency forward. The results of both calculations are compared and based on findings the ways of solutions are proposed to enterprise Trevos.
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou rizik v mezinárodním obchodě, jejichž dopad je v praktické části aplikován na konkrétní podnik. Specifická rizika hrozící při obchodování se zahraničními subjekty jsou zde podrobně analyzována. Následně je proveden rozbor způsobů jejich zajištění. V úvodu praktické části je představena společnost Trevos a jsou charakterizovány veškeré prostředky, které daný podnik využívá k minimalizaci dopadu rizik. Dále se diplomová práce věnuje kurzovým rizikům, která ovlivňují činnost společnosti Trevos, ale proti kterým se nijak nezajišťuje. Modelováním je vytvořen případ, na základě kterého je vypočtena ztráta nebo zisk souvisejících s fluktuací kurzu nejdříve za předpokladu, že tento pohyb není nijak zajištěn a poté, že je zajištěn měnovým forwardem. Výsledky obou kalkulací jsou komparovány a na základě zjištění jsou společnosti Trevos navrženy způsoby řešení.
Description
katedra: KEK; rozsah: 113 s. (20 714 znaků)
Subject(s)
commercial credit insurance, currency forward, documentary credentials, documentary collection, risks in international trade, ways to eliminate risks, dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso, komerční úvěrové pojištění, měnový forward, rizika v mezinárodním obchodě, způsoby eliminace rizik
Citation
ISSN
ISBN