Digitální škola - modernizace a nové moduly Školního Internetového Informačního Portálu (ŠIIP)

Title Alternative:Digital School - modernization and new modules of School Internet Information Portal (SIIP)
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce nazvaná "Digitální škola ? modernizace a nové moduly Školního Internetového Portálu (ŠIIP)" má za cíl vytvořit nové řešení webové aplikace vhodné především pro základní či střední školy. V oblasti modernizace se zabývá vytvořením kompletního nového řešení pro tvorbu a správu webových stránek školy, které zcela opouští zastaralé části původního ŠIIPu z roku 2005 a nahrazuje je novým jádrem. Díky modulu digitální škola nabízí ŠIIP možnost postupně opustit některé papírové agendy školy. V této podobě zatím nenahradí veškerou školní papírovou agendu, ale nabízí cestu, která po otestování v praxi může být dále rozvíjena a doplňována o další elektronické agendy. Konkrétně se práce zabývá programováním nového redakčního systému pro tvorbu kompletních webových stránek a elektronickou správu školní agendy. Propojení tohoto systému s počítačovou sítí postavenou na doméně Windows (Active Directory) umožňuje přihlašování na web pomocí klasických uživatelských účtů užívaných ve školní síti. Dále řeší zcela novou podobu i funkčnost webové prezentace základní školy, která je přehlednější a obsahuje i novou funkci omlouvání žáků on-line. Škola může systém využívat nejen ke zveřejňování aktualit s texty a fotografiemi, ale také snadno prezentovat své další činnosti a aktivity, případně informace o učitelích, předmětech, třídách, rozvrzích apod. V neposlední řadě, v rámci modulu digitální škola, realizuje elektronickou třídní knihu a docházku, která je přístupná i rodičům. Ti tak mají kdykoliv a kdekoliv přehled o evidované nepřítomnosti svých dětí ? žáků školy. Součástí diplomové práce jsou i přílohy. Zaprvé základní příručka pro učitele využívající vytvořené moduly digitální školy, zadruhé nápověda pro rodiče nabízející přehledně informace o on-line omlouvání a přístupu k docházce žáků. Modernizovaný portál ŠIIP je realizován na platformě Microsoft .NET (verze 4.0) za pomoci ASP.net WebForms. Při programování byly použity jazyky C#, JavaScript i knihovny jQuery, CSS 2.x či (X)HTML. Dále je využíván Microsoft SQL Server (konkrétně ve verzi 2008 R2) a Windows Server 2008 R2 s IIS 7.
The aim of the Diploma Thesis called "Digital School ? modernization and new modules of School Internet Information Portal (SIIP)" is to form a new solution of web applications which are appropriate especially for elementary or secondary schools. It deals with forming a completely new solution in modernization area for creation and administration of a school website which replaces obsolete parts of previous SIIP from the year of 2005 with a new unit. SIIP offers a possibility of leaving some paper school agendas thanks to the module digital school. This version does not replace all paper school agenda but it offers a possibility which can be more developed and added by other electronic agendas. This Diploma Thesis actually deals with programming a new editorial system for forming complete websites and an electronic administration of a school agenda. It enables logging on the web by using usual school user accounts thanks to connecting this system with the computer network of a Windows domain (Active Directory). Moreover, it solves a completely new appearance and function of an elementary school web presentation which is more clearly arranged and which contains also a new function of student on-line apologizing. Schools can take use of the system not only for making actualities with texts and photographs public, but also for simple presentation of their other own activities, or information about teachers, subjects, classes, timetables etc. Furthermore, it implements an electronic class register and attendance which is also accessible to parents. They can see anytime and anywhere documentation about the absence of their children ? students of a school ? thanks to this system. This Diploma Thesis also contains attachments. Firstly, there is a basic manual for teachers using created modules of digital school, secondly, a help for parents offers information about on-line apologizing and an access to a student attendance. The modernized portal SIIP is implemented on the platform Microsoft.NET (version 4.0) supported by ASP.net WebForms. There were used languages C#, JavaScript with jQuery library, CSS 2.x and (X)HTML during programming. There is used also Microsoft SQL Server (exactly the 2008 R2 version) and Windows Server 2008 R2 with IIS 7 (Internet Information Server).
Description
katedra: MTI; přílohy: 1 CD; rozsah: 95 s.
Subject(s)
portál šiip, webová aplikace, digitální škola, elektronická třídní kniha, docházka, redakční systém, cms, net framework, c#, sql, portal siip, web application, digital school, electronic class register, attendance, editorial system, cms, net framework, c#, sql
Citation
ISSN
ISBN