Ekonomické a podnikatelské aspekty výroby a distribuce omamných látek jako globálního problému

Title Alternative:Economic and Entrepreneurial Aspects of Drug Production and Distribution as a Global Problem
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The historical data shows that drugs, as well as alcohol or tobacco which are freely available nowadays and often have worse effects on human health, were commonly used substances up to the 20th century. The object of this thesis is to gather whether the prohibition is a right way of solving the drug problem and whether achieving the goal of this policy is even feasible. Real impacts of the prohibition policy are examined and the behavior of participants in the black market with much higher prices of commodities is analyzed. It may cause further negative contexts such as increased criminality. These connections are illustrated in the end of the work using the example of the Czech Republic. Furthermore, certain countries are introduced which resolved to apply an alternative and more liberal policy to solve the drug problems issue.
Z historických dat vychází, že drogy byly do 20. století běžně užívané látky stejně jako alkohol nebo tabák, jež jsou v dnešní době volně dostupné, a které mají mnohdy horší dopady na lidské zdraví. Cílem této diplomové práce je zjistit, zdali je uplatňování zákazů vhodným způsobem k řešení drogového problému a jestli je vůbec reálné, aby se dosáhlo záměrů této politiky. Jsou zkoumány skutečné dopady prohibiční politiky a také je analyzováno chování účastníků černého trhu, na kterém jsou mnohem vyšší ceny statků. Což může vyvolat další negativní souvislosti, jako je např. zvýšená kriminalita. Tyto spojitosti jsou v závěru práce ilustrovány na příkladu České republiky a jsou uvedeny některé státy, které se již odhodlaly uplatňovat alternativní liberálnější politiku k vyřešení otázky drogové problematiky.
Description
katedra: KEK; přílohy: 1 CD; rozsah: 74 s. (106 473 znaků)
Subject(s)
drugs, economics, prohibition, state intervention, drug policy, drogy, ekonomie, prohibice, státní zásahy, drogová politika
Citation
ISSN
ISBN