Analýza výhod a omezení informačního systému SAP ve společnosti Monroe Czechia s.r.o.

Title Alternative:Advantage and Disadvantage Analyse of Information System SAP in Monroe Czechia s.r.o.
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The aim of this dissertation is to analyze the advantages and limitations of SAP program by the employees at specific companies operating in the automotive industry. The introductory chapter is dedicated to ERP systems which a program SAP representatives. At first is described the historical development of these systems and at last the attention focuses on the particular representatives sorting into groups called tier. This sorting is later used for a segmentation and description the world and the Czech market with ERP systems. After a general introduction to the ERP software follows a chapter dedicated to examene SAP program. There are described development, structure and individual modules. Financial and controlling modules are. Monitored company is a part (unit) of a global organization which is based in the USA. Stock are traded on the New York Stock and thus the local unit has to observe the US GAAP accounting principles, which one chapter concerns. In the final part is a questionnaire research active SAP users. The results of mentioned questionnaire confirm or disprove the general advantages and limitations of SAP. Newly found data are added as well.
Cílem této práce je analyzovat výhody a omezení programu SAP u zaměstnanců konkrétní firmy působící v automobilovém průmyslu. Úvodní kapitola je věnována ERP systémům jehož zástupcem je program SAP. Nejprve je popsán historický vývoj těchto systémů a následně se pozornost zaměřuje na rozdělení jednotlivých představitelů do skupin nazývaných tier. Toto rozdělení je poté použito při segmentaci a deskripci světového i českého trhu s ERP systémy. Po obecném seznámení s ERP software následuje kapitola věnovaná zkoumanému programu SAP. Popsán je jeho vývoj, struktura i jednotlivé moduly. Finanční a controlling moduly jsou propracovány do větší hloubky. Sledovaná firma je součástí (jednotkou) globální organizace, jejíž sídlo se nachází v USA. Akcie jsou tedy obchodovatelné na Newyorské burze, a tak i lokální jednotka musí dodržovat účetní zásady US GAAP, kterým je věnována jedna z kapitol. V závěrečné části je proveden dotazníkový průzkum mezi aktivními uživateli programu SAP. Jeho výsledky potvrdí nebo vyvrátí uvedené obecné výhody a omezení SAP. Zároveň doplní výčet o nově zjištěná data.
Description
katedra: KFÚ; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 74
Subject(s)
analysis, controlling, questionnaire, efficiency, erp, finance, implementation, module, disadvantage, limitations, sap, segmentation, software, tier, market, us gaap, benefit, analýza, controlling, dotazník, efektivita, erp systém, finance, implementace, modul, nevýhoda, omezení, sap, segmentace, software, tier, trh, us gaap, výhoda
Citation
ISSN
ISBN