Rozvoj verbálního projevu využitím techniky "role play" v hodinách anglického jazyka

Title Alternative:Developing Speaking Skills by Means of Role Play Technique in EFL Classes
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The thesis deals with the use of "role play" techniques in English lessons in order to develop oral fluency and interaction of students.The theoretical part deals with speaking English and its importance in real life. It summarizes the speaking activities developing speaking skills of students at lower secondary school and shows the problems that the students might face when speaking English. It also presents the characteristics and types of role play and explains the reasons for using role play in English lessons. This section also includes the process of role play activities in the English lessons. The practical part includes four lesson plans in which the main activity is role play. The project was realized at 8th grade at lower secondary school. Based on my own observations, reflections and the questionnaire answered by the students, the project is analyzed and evaluated.The overall analysis showed that role play is a suitable activity contributing to the development of oral fluency and interaction of students.
Diplomová práce se zabývá využitím "role play" v hodinách anglického jazyka s cílem rozvíjet plynulost verbálního projevu a interakci studentů.Teoretická část se nejprve zabývá mluvním projevem v anglickém jazyce a jeho významem v běžném životě, shrnuje aktivity rozvíjející mluvní projev žáků druhého stupně ZŠ a ukazuje problémy, se kterými se žáci mohou potýkat při mluvním projevu v anglickém jazyce. Dále tato část uvádí charakteristiku "role play" aktivity, její typy a vysvětluje důvody pro zařazení této aktivity do vyučování. Tato část obsahuje i samotný proces zařazení "role play" aktivity do hodin anglického jazyka. Praktická část obsahuje čtyři výukové plány, ve kterých je hlavní aktivitou "role play". Projekt byl realizován v 8. ročníku na druhém stupni ZŠ. Na základě vlastního pozorování, reflexí a dotazníku vyplněného studenty je projekt analyzován a vyhodnocen. Celková analýza prokázala, že "role play" je vhodnou aktivitou přispívající k rozvoji plynulého verbálního projevu a interakci studentů.
Description
katedra: KAJ; přílohy: CD; rozsah: 96s.
Subject(s)
role play, interactive speaking skills, classroom speaking activities, oral fluency, "rola play", interaktivní verbální dovednosti, mluvní aktivity, plynulost mluvního projevu
Citation
ISSN
ISBN