Volnočasové aktivity jedinců s mentálním postižením

Title Alternative:Leisure Time Activities of Mentally Affected Persons
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The thesis dealt with the issues of ceramic hobby group for individuals with mental disabilities, which took place in the home of Teresa. Its objective was to determine what proportion and significance in the life of individuals with intellectual disabilities have a leisure activity, in this case ceramic hobby group. It was found that with regular work in the hobby group a change in mental and physical functions for the entire sample surveyed. This thesis consisted of two main parts. The theoretical part, which uses expert sources, described the concept of mental retardation, mental retardation classification, characteristics of each stage of mental retardation, mental processes and traits, also describe leisure, art therapy and work in the pottery workshop with clay as a hobby. The practical part examined using the methods of observation and study of the case file to what extent the ceramic hobby group contributes to the development of individuals with mental disabilities and the way that the clients have improved both in the field of mental functions - perception, speech, memory, and physical function as motoric dexterity.
Bakalářská práce se zabývala problematikou keramického zájmového kroužku pro jedince s mentálním postižením v domově Tereza. Jejím cílem bylo zjistit jaký podíl a význam v životě jedinců s mentálním postižením hrají volnočasové aktivity, v tomto případě keramický kroužek. Bylo zjištěno, že při pravidelné práci v keramickém kroužku dojde ke změně psychických a fyzických funkcí u celého zkoumaného vzorku. Práci tvořily dvě stěžejní části. Jednalo se o část teoretickou, která pomocí odborných zdrojů popisovala pojem mentální retardace, klasifikaci mentální retardace, charakteristiku jednotlivých stupňů mentální retardace, zvláštnosti psychických procesů a také popisovala volný čas, arteterapií a práci v keramické dílně s hlínou jako zájmovou činnost. Praktická část zjišťovala pomocí metody pozorování a studia spisové dokumentace, do jaké míry může keramický zájmový kroužek přispět k rozvoji osobnosti jedinců s mentálním postižením. Výsledky ukazovaly na to, že keramický zájmový kroužek přispěl k rozvoji osobnosti jedinců s mentálním postižením a to tím způsobem, že u klientů došlo ke zlepšení jak v oblasti psychických funkcí ? vnímání, řeč, paměť, tak i fyzických funkcí jako je motorická obratnost.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1CD ROM; rozsah: 91
Subject(s)
person with developmental disability, mental retardation, mental retardation classification, charakteristic of mental retardation degrees, distinction of mental processes, leisure, leisure function, artetheraphy, modelling clay, člověk s mentálním postižením, mentální retardace, klasifikace mentální retardace, charakteristika stupňů mentální retardace, zvláštnosti psychických procesů, volný čas, funkce volného času, umělecké terapie, arteterapie, modelování z hlíny, art therapy
Citation
ISSN
ISBN