Volný čas a prevence sociálně patologických jevů

Title Alternative:Free Time and the Prevention of Social Pathological Phenomena
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This Batchelor Thesis deals with free-time activities and social-pathological behaviour of lower secondary school students. The objective of this work is to survey free-time activities of lower secondary school students and the influence of these activities on prevention of social-pathological issues. This work consists two main parts. Theoretical part deals with the role of free-time activities in a child life and the impact of the social environment on free-time activities and a connection of free-time activities with social-pathological issues. In the practical part there were evaluated results of the research which was targeted on free-time activities and social-pathological behaviour of lower secondary school students in the Liberec Region. There were addressed four schools: two common lower secondary schools, one specialised in music and a sports-focused school. There was used a questionnaire and students? documentation in the research. The results are presented on charts, graphs and comments. The conclusion contains findings and some suggestions. There is a list of sources and appendices as a part of this work.
Bakalářská práce se zabývala volným časem a sociálně patologickými jevy dětí na druhém stupni základních škol. Cílem bylo zjistit, jakým způsobem využívají žáci na druhém stupni základních škol volný čas a zda jeho náplň má vliv na prevenci sociálně patologických jevů. Bakalářská práce se skládá ze dvou hlavních částí. Teoretická část se zabývala volným časem a jeho úlohou v životě dítěte, dále například působením sociálního prostředí na volný čas dítěte ve vztahu na prevenci sociálně patologických jevů. V praktické části byly vyhodnoceny výsledky průzkumného šetření, které bylo zaměřeno na využívání volného času a výskyt sociálně patologických jevů u dětí na druhém stupni základních škol na Liberecku. Průzkumu se zúčastnili žáci čtyř základních škol. Osloveny byly dvě základní školy bez specializace, jedna základní škola s hudebním zaměřením a jedna základní škola se sportovním zaměřením. Celkem se jednalo o více než 200 žáků. Pro průzkum byl použit dotazník a studium spisové dokumentace žáků. Výsledky šetření byly prezentovány prostřednictvím tabulek a grafů a doplněny komentářem. Shrnutí bakalářské práce přináší závěr a navrhovaná opatření. Součástí práce je seznam použitých zdrojů a přílohy.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 disketa; rozsah: 72 s. (107598 znaků)
Subject(s)
family, upbringing, free-time, free-time activities, hobbies, after-school activities, students, peers, lower secondary school, social-pathological phenomena, prevention, truancy, stealing, running away from home, gambling, drugs abusing, rodina, výchova, volný čas, volnočasové aktivity, záliby, zájmový kroužek, žáci, vrstevníci, základní škola, sociálně patologické jevy, prevence, záškoláctví, krádeže, útěky, závislost na hře, zneužívání návykových látek
Citation
ISSN
ISBN