Možnosti práce s dětskou kresbou pro zlepšení pozice dítěte ve skupině (rodině, škole)

Title Alternative:Work with children´s drawing for inproving their position within the hroup (famili, school enviroment)
Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This paper is focused on possibilities of the work with a children´s drawing. It's main aim is to demonstrate how useful the drawing can be and how deep understanding of the pupil's personality and of his social interactions it can possibly bring to educators and parents.The theoretical part of the paper deals with a group dynamics, the group itself,the preschool child´s development and with the development of the children´s drawing in this period. The experimental part works with this knowledge and applies it directly to the children who are under examination. With my personal influence I tried to effec on the children´s position in the group and then reproach it from their drawing. Many aspects which effects on the child are taken into account in the interpretation of the drawing.
Tato práce je zaměřena na možnosti práce s dětskou kresbou. Byla zde využita kresba jako nástroj poznávání a rozvíjení dítěte. Zaměřili jsme se na rozbor kresebných projevů za účelem prohloubení porozumění dítěti učitelem. Poznání jeho vnitřního světa a porozumění tomu, jak se sociální svět odráží v projevech dítěte, jak dítě vnímá sebe a svoji pozici ve skupině anebo rodině. Cílem práce je prakticky demostrovat, jak práce poučeného učitele s dětskou kresbou může u dítěte rozvíjet jeho sociální a osobnostní kompetence, doplňovat někdy i zásadní informace o dítěti, které pomohou učiteli i rodičům, dítě lépe vnímat a chápat v jeho individualitě.Teoretická část je věnována tématům jako je skupinová dynamika, skupina, vy?voj předškolního dítěte a vy?voj kresby v tomto období. V praktické části je pak s těmito poznatky dále pracováno a jsou aplikovány již přímo na děti, na které je zkoumání zaměřeno. Svy?m působením na děti jsem se snažila ovlivnit jejich pozici ve skupině a následně tento odraz vyčíst z jejich kresby. Ve vy?kladu kresby jsou zohledněny různé aspekty, které na dané dítě působí.
Description
katedra: KPP; rozsah: 66 s.
Subject(s)
group, group dynamics, children´s personality development, drawing, drawing analysis, skupina, skupinová dynamika, rozvoj osobnosti dítěte, kresba, rozbor kresby
Citation
ISSN
ISBN