Geometrické hry pro utváření představivosti žáků na 1. stupni ZŠ

Title Alternative:Shaping the child's imagination at primary level by geometrical games
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na možnosti rozvíjení prostorové představivosti na 1. stupni základních škol. Rozdělena je do několika tématických částí. V úvodu mé práce jsem stanovila základní hypotézy. Teoretická část je zaměřena především na psychologii představivosti, na postavení matematiky, hlavně však geometrie, na základní škole. Zmíněna je i historie matematiky a osnovy geometrie jednotlivých vzdělávacích programů. Další část zahrnuje samotný výzkum na školách. Pomocí dotazníků a tastů je zjišťována úroveň prostorové představivostí u dětí 1. stupně základních škol a rozdíly mezi žáky ze škol vesnických a městských. Pojednává se zde také o tom, zda má nějaký význam zařazování úloh na rozvoj prostorové představivosti do výuky. V závěru jsem pak shrnula výsledky výzkumu včetně ověření stanovených hypotéz. Součástí diplomové práce je také vytvořená sbírka úloh, která je zaměřena především na rozvíjení prostorové představivosti.
Subject: Geometrical games for creation of pupils{\crq} imagination on the 1st level of basic schools. Annotation: This diploma work is focused on possibilities to develop spatial skills of pupils on the 1st level of basic schools. It is divided into several thematic parts. I have elaborated basic presumptions in an introduction part. Theoretical part concentrates on the role of mathematics - especially geometry on the 1st level of basic schools and on the psychology of the imagination. There is mentioned also a history of mathematics and curriculum of the geometry in the particular educational programs. Subsequent part describes individual school research. The pupils{\crq} spatial skills levels are determined by questionnaires and tests. The differences between pupils from the 1st level of basic schools in towns and villages are ascertained as well. In this part I am looking also for the answer to a question: ``Is it reasonable to include assignments for spatial skills development into regular lessons?{\crqq}. In the end I summarized results of the research including verification of the elaborated presumptions. As a part of this diploma work I have created a collection of assignments which mainly concentrates on spatial skills development.
Description
katedra: KPV; přílohy: CD, sbírka úloh; rozsah: 80 s., 31s. příloh, 97 s.sb.ú.
Subject(s)
prostorová představivost, matematika, aritmetika, geometrie, krychle, spatial skills, mathematics, arithmetic, geometry, cube
Citation
ISSN
ISBN