Rodina jako preventivní činitel drogových závislostí.

Title Alternative:THE FAMILY AS A PREVENTIVE FACTOR OF DRUG ADDICTION
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The baccalaureate paper dealt with family as the most important preventive factor of drug dependence; as such, it could play a key role in the field of the prevention of drug addiction. The aim of this paper was to elaborate a theoretic approach to the existing situation, emphasizing the key role of family in cutting down the drug addiction to a socially acceptable level. In the theoretic part, I explained the fundamental concepts related to drug dependence. Family as a social group and as a possible preventive factor was a special point of attention. The part dedicated to the research consisted of an enquiry among the pupils of the 6th grade of primary school. The level of information on the so-called drug question was meassured, together with finding out data on family and problem-solving related to drugs. The results of the enquiry were used to formulate proposals of solutions (or plan of action) in the field of preventive parental influence on children when drugs are considered, in particular in the case of drug misuse.
Bakalářská práce se zabývala podstatou rodiny jako nejdůležitějším preventivním činitelem drogových závislostí, který může v oblasti drogové problematiky nejvíce ovlivnit. Jejím cílem bylo teoretické zmapování situace a poukázání na podstatnou roli rodiny při minimalizaci drogové závislosti na míru pro společnost přiměřenou. V teoretické části jsem vysvětlil základní pojmy související s drogovou závislostí. Pozornost byla věnována rodině jako sociální skupině a možnému preventivnímu činiteli. Praktická část zjišťovala pomocí dotazníku informovanost dětí šestých tříd základní školy o drogové problematice. Byla zjišťována data k rodině, k řešení problému s drogou. Výsledky vyúsťovaly v konkrétní navrhovaná opatření v oblasti preventivního působení rodičů na své děti ve vztahu k drogám a jejich zneužívání.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD-RAM; rozsah: 57s., 15 s.obr. a text. příloh
Subject(s)
preventive factor, drug dependence, family as a social group, preventivní činitel, drogová závislost, rodina jako sociální skupina
Citation
ISSN
ISBN