Vliv materiálu útku na vybrané vlastnosti tkanin

Title Alternative:INFLUENCE OF MATERIAL IN A WEFT TO SELECTED PARAMETERS OF THE FABRIC
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis focuses on features of textiles and their change in connection with the usage of different material in a weft. Two natural materials, very well known to customers, and a ``new{\crqq} one were chosen. Concretely they are cotton, linen and viscose yarn, whereas the viscose was made from bamboo. The features observed above all are product manufacture qualities of the textiles such as absorptivity and touch, which are preferred by the customers most of all. The change in features with the change in parameters of the textile is evaluated, and consequently the relations between the material and technological process are presented.
Tato práce se zaměřuje na vlastnosti textilií a jejich změnu s užitím jiného materiálu v útku. Byly vybrány dva zákazníkům velmi dobře známé přírodní materiály a jeden {\clqq}nový``. Konkrétně to jsou bavlněná, lněná a viskózová příze, přičemž viskóza byla vyrobena z bambusu. Sledovány jsou především užitné vlastnosti textilií jako nasákavost a omak, které uživatelé posuzují nejvíce. Vyhodnocována je změna vlastností se změnou parametrů tkaniny a následuje uvedení vztahů mezi surovinou a technologickým procesem.
Description
katedra: KTT; přílohy: 1 CD 1 Vzorník tkanin; rozsah: 81 s., 48 s. příloh
Subject(s)
linen, cotton, bamboo, properties, technology, absorptivity, touch, len, bavlna, bambus, vlastnosti, technologie, nasákavost, omak
Citation
ISSN
ISBN