Regenerace brownfields v Libereckém kraji

Title Alternative:Regeneration of brownfields in the Liberec Region
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The restructuring of the national economy after the Velvet Revolution resulted in most of the former state owned industrial companies being sold off into private ownership. Unfortunately many of these private companies went into bankruptcy and today we are seeing the legacy of dead businesses, ruined buildings and derelict sites. However, there is at the same time an upsurge in the national economy; out of town shopping centers are springing up along with housing developments spreading on the fringes of our towns and cities.
Restrukturalizace ekonomiky státu po pádu totalitního režimu měla za následek, že většina státních průmyslových podniků byla privatizována a některé z nich s postupem času ukončily svou činnost. Stáváme se svědky úpadku a chátrání rozlehlých průmyslových zón a vzniku brownfields. Současně s rostoucí tržní ekonomikou dochází k výstavbě nákupních center a satelitních příměstských zón. Tento fenomén stavby na zelené louce, greenfields přináší velký problém zabírání nového území. Pojem brownfields a greenfields je spojen s udržitelným rozvojem, který je postaven na myšlence vyváženého sociálního, ekonomického a environmentálního rozvoje. Proto v souladu s touto myšlenkou je vhodné hledat nová využití brownfields a greenfields ponechat svému původnímu účelu.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 disketa; rozsah: 92 s., 2 s. obr. příloh
Subject(s)
brownfields sites, depressive area, revitalization, case study, externality, textile faktory, protected workroom, brownfields, deprimující zóna, revitalizace, případová studie, externalita, textilní továrna, chráněná dílna
Citation
ISSN
ISBN