Systém vzdělávání zaměstnanců

Title Alternative:System of staff training
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Companies today are aware of being well educated and especially well trained. That´s my reason to choose this topic for my Graduation paper, I especially focused on the system of staff training. The company I am analysing is SPOLANA a. s. which is one of the most important chemical companies within the Czech industrial base. The most specific problem is the process of staff training which contributes to qualification extension of the company staff. The system of staff training represents one part of the complex human resources development system. My aim is to analyse the system, the staff structure and the quality of education to be able to find new solutions in the human resources management. One chapter represents my survey focused on the quality of the training programmes. According to the answers of the informants the quality is satisfactory but the whole system of staff training should be reorganized. My goal is to find some ways, how to improve the present state. According to the results of my analysis I suggest new possibilities for the HR managers such as Trainee programme, EU financial sources, E-learning etc. I hope these suggestions will be useful.
Dnešní společnosti si uvědomují důležitost vzdělávání a to především vzdělávání odborného, což byl hlavní důvod, abych si toto téma zvolila pro svou diplomovou práci. Konkrétně jsem se zaměřila na systém vzdělávání zaměstnanců. Společnost, kterou analyzuji je Spolana a.s., jež je jedním z předních podniků v oblasti chemického průmyslu v České republice. Vzdělávání zaměstnanců, které vede k rozšiřování kvalifikace zaměstnanecké základny je specifický systém, který je důležitou součástí komplexního sytému rozvoje lidských zdrojů a jeho rozvoje v rámci podniku. Ve své práci tento systém analyzuji, spolu se strukturou zaměstnanců, abych mohla na základě mých poznatků najít nová řešení v oblasti řízení lidských zdrojů. Čtvrtá kapitola je věnována průzkumu mezi zaměstnanci, zaměřenému především na kvalitu vzdělávání v podniku. Odpovědi respondentů svědčí o uspokojivé kvalitě vzdělávání, ale některé nedostatky zde jsou. Ty lze odstranit reorganizací některých složek systému vzdělávání. Podle závěrů vyšlých z mých analýz navrhuji personalistům, některé změny, které by mohly přispět k lepší úrovni vzdělanosti v podniku. Jedná se např. o programy pro absolventy vysokých škol, využití finančních zdrojů EU, elektronické vzdělávání apod. Doufám, že některé z mých návrhů budou firmě užitečné.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 CD; rozsah: 90 s., 35 s. obr. příloh
Subject(s)
human resources management, staff training, human capital, cost-benefit analysis, labor market, education and training, direct expenses, general training, trainee programme, structure of employees, e-learning, řízení lidských zdrojů, vzdělávání zaměstnanců, lidský kapitál, analýza nákladů a přínosů vzdělávání, trh práce, vzdělávání a výcvik, přímé náklady, všeobecné vzdělávání, program pro absolventy vš, struktura zaměstnanců, elektronické vzdělávání
Citation
ISSN
ISBN