Fázové přechody v relaxorech PZN-PT a PMN-PT

Title Alternative:Phase transitions of relaxor PZN-PT and PMN-PT
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013-12-20
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Cílem diplomové práce je rozšíření dosavadních znalostí o chování piezoelektrických materiálů založených na systémech relaxor-PT a určení jejich teplot fázových přechodů . Práce je převážně věnována měření piezoelektrických koeficientů d31 a d33 krystalů Pb(Mg1/3Nb2/3)O3-PbTiO3 (PMN-PT) a Pb(Zn1/3Nb2/3)O3-PbTiO3 (PZN-PT) v širokém teplotním rozsahu, obzvláště u teplot blízko fázových přechodů. K měření je použita optická metoda laserové interferometrie. Diplomová práce se také zabývá Ramanovou spektroskopií a polarizační mikroskopií. Jsou prezentována Ramanova spektra a snímky z polarizačního mikroskopu v širokém rozsahu teplot. Všechny tři metody poukazující na fázové přechody a na možnou koexistenci fází v krystalech PZN-PT a PMN-PT.
The aim of this diploma thesis is to extend present knowledge about behaviour of piezoelectric materials based on relaxor-PT systems and identify temperatures of their phase transitions. Work mainly concentrates on measurements of piezoelectric coefficients d31 and d33 of Pb(Mg1/3Nb2/3)O3-PbTiO3 (PMN-PT) and Pb(Zn1/3Nb2/3)O3-PbTiO3 (PZN-PT) crystals in wide temperature range, especially in temperatures near phase transitions. Measurement was done by using of laser interferometry. Work also contains a Raman spectroscopy and polarization microscopy. Raman spectra and pictures from polarization microscope are presented. All three methods indicate phase transitions and possible co-existence of different phases of PZN-PT and PMN-PT crystals.
Description
katedra: MTI; přílohy: 1 DVD; rozsah: 67 s., 7 s. příloh.
Subject(s)
pzn-pt and pmn-pt, laser interferometry, raman spectroscopy, polarization microscopy, temperature dependences, phase transitions, pzn-pt a pmn-pt, laserová interferometrie, ramanova spektroskopie, polarizační mikroskopie, teplotní závislosti, fázové přechody
Citation
ISSN
ISBN