Možnosti vzniku nestability v energetické síti

Title Alternative:Possibilities of the non-stability generation in the supply net
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Cílem diplomové práce je zjištění možností vzniku nestability v energetické síti a seznámení se s působením nelineárních spotřebičů na napájecí síť. Teoretická část nejprve seznamuje s normami pro požadavky na elektrická zařízení z hlediska vlivu na elektrizační soustavu. V praktické části je provedena identifikace parametrů napájecí sítě a rozbor změřeného reálného odběru ve formě osvětlovací sítě. Těchto poznatků se využívá pro simulaci v programech Matlab a Microcap a výsledky jsou porovnány s reálným odběrem. Nakonec je zde ukázáno, za jakých podmínek může dojít k rezonancím mezi spotřebiči a napájecí sítí.
Purpose of this diploma thesis is finding the possibilities of rise of resonance and discover influence of non-linear appliances on the supply system. The theoretical part of diploma work acquaints with norms, which include requirements for electric appliances attached to the supply system. The practical part of the diploma thesis contains the identification of parameters of supply system and lightning system. These knowledges are used for simulation in program Matlab and the program Microcap. Simulated results are compared with measured results. The possibility of rise of resonance between the non-linear appliances and the supply system is shown in the conclusion.
Description
katedra: KEL; přílohy: CD-ROM; rozsah: 52 s.
Subject(s)
energitická síť, nestabilita, osvětlovací síť, nelineární spotřebiče, suplly net, non-stability, lightning net, non-linear appliances
Citation
ISSN
ISBN