Analýza nákladů podniku Pe H a K, v. o. s.

Title Alternative:Cost analysis of Pe H a K company
Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diploma work occupies with cost analysis in the firm Pe H a K, v.o.s. by three chosen products and follows from cost structure used in the firm Pe H a K. Its aim is to appraise situation from point of view of profitability, yields and costs by using break even point analysis in chosen products and on the basis of this analysis to consider contemporary situation in the firm. Another aim is to reveal weaknesses in the production and to suggest possible solution of improvement with an aim to reduce costs in a production and to increase profitability. The work is created by two central fields. It is a theoretical part, which clarifies problems with costs sorting, costs calculation and break even point analysis by using literature. Second part is practical and is based on pieces of knowledge compiled in theoretical part and tries to apply them on a situation in practise. Results issue in concrete suggested proceeding in the field of future strategy of production.
Diplomová práce se zabývá problematikou analýzy nákladů ve firmě Pe H a K, v.o.s. u třech vybraných výrobků a vychází z nákladových struktur používaných ve firmě Pe H a K. Jejím cílem je pomocí analýzy bodu zvratu zhodnotit u vybraných výrobků situaci z hlediska ziskovosti, výnosů a nákladů. A dále na základě této analýzy posoudit současnou situaci v podniku. Dalším cílem práce je odhalit slabá místa ve výrobě a navrhnout možná řešení pro zlepšení s cílem snížení nákladů ve výrobě a zvýšení ziskovosti. Práci tvoří dvě stěžejní oblasti. Jedná se o část teoretickou, která pomocí zpracování literárních pramenů objasňuje problematiku třídění nákladů, kalkulace nákladů a analýzu bodu zvratu. Druhou oblast tvoří část praktická, která se opírá o poznatky zpracované v části teoretické a snaží se je aplikovat na situaci v praxi. Výsledky vyúsťují v konkrétní navrhovaná opatření v oblasti budoucí strategie výroby.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 CD; rozsah: 109 s., 5 s. příloh
Subject(s)
costs, cost calculation, break even point analysis, quality management system, 7 basic tools of quality management, náklady, kalkulace nákladů, analýza bodu zvratu, systém řízení jakosti, 7 základních nástrojů řízení jakosti
Citation
ISSN
ISBN