Drogové závislosti jako sociálně patologický fenomén

Title Alternative:Drug Abuse as a Social Pathological Phenomenon
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bachelor task dealt with the problems of drugs and drugs addiction. The aim was to determine the reason of origin and assumption to drugs addiction of drug abstaining in therapeutic community Nová Ves. The next aim was to confirm importance therapeutic communities in the system to help drug addicts and determine the minority of success treatment. The aim of my task was to bring a problem of taking addictive substances and the problems with cessation and drug abstinence. The greatest asset to this problematic was determining the effect of the influence a complete family (but by the comment of respondents dysfunctional family) to the origin drug addiction. Thereby was not confirmed original assumption, that drug addicts come from broken home with bad education and are mostly victims of maltreating and abusing. Another positive aspect was verifying the status of therapeutics communities to stop drug addiction and offered help to them. Task paid attention to the family factors, that are very often primary impulse for a origin of drug addiction and socially pathological phenomena ever. Practical part searched for influence of therapeutic centres and their importance for a keeping tertiary help to drug addict.
Bakalářská práce se zabývala problematikou drog a drogové závislosti. Jejím cílem bylo určit důvody vzniku a předpoklady k drogové závislosti u drogově abstinujících v terapeutické komunitě Nová Ves. Dalším cílem bylo potvrdit důležitost terapeutických komunit v systému pomoci drogově závislým a určit procentuelní úspěšnost léčení. Cílem mé práce bylo přiblížit problém užívání návykových látek a problém s odvykáním a drogovou abstinencí. Za největší přínos k řešené problematice bylo možné považovat zjištění vlivu úplné rodiny (ale dle vyjádření dotazovaných nefunkční rodiny) na vznik drogové závislosti. Tímto nebyl potvrzen původní předpoklad, že závislí pochází z rozvrácených rodin se špatnou výchovou a jsou ve větší míře obětmi týrání a zneužívání. Další přínos byl v ověření stavu služeb terapeutických komunit při odvykání drogově závislých a jim nabízené pomoci. V práci byla věnována pozornost rodinným faktorům, které jsou často původním impulsem pro vznik závislosti a sociálně patologických jevů vůbec. V praktické části byla zkoumána účinnost terapeutických zařízení a jejich důležitosti pro zachování terciární pomoci drogově závislým.
Description
katedra: KSS; rozsah: 88
Subject(s)
drug problems, drug, drug addiction, drug preventation, therapeutic center, toxicomania, help to dependings, drogová problematika, droga, drogová závislost, drogová prevence, terapeutická komunita, toxikomanie, pomoc závislým
Citation
ISSN
ISBN