Nezaměstnanost jako sociální problém

Title Alternative:Unemployment as a Social Problem
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis dealt with unemployment issues from a social perspective and stemmed from the present and much-discussed economic crisis. Its objectives were to find out the problems of unemployment and find possible ways to help. These objectives have been fulfilled. Work on the thesis concentrated on two pivotal fields. The theoretical part, which processed and presented specialist sources, illustrated unemployment from a general perspective, and went on to describe in detail the problems associated with unemployment of those over 50, in addition to providing options for assistance. The theoretical part also dealt with the explanation of key words used. The practical part (with questionnaires and interviews) investigated the social impact of unemployment of those over 50 and proposed ways to help. The study revealed that unemployment is a significant social problem and concluded with specific measures to be taken to assist those seeking work. The thesis{\crq} greatest achievements, with regard to finding solutions to the issues addressed, are the finding out of the problem and the proposed offers of help.
Bakalářská práce se zabývala problematikou nezaměstnanosti ze sociálního hlediska a vycházela ze současného a v dnešní době tolik diskutovaného stavu hospodářské krize. Jejím cílem bylo zjistit problémy nezaměstnaných a najít možné formy pomoci. Cíle bakalářské práce bylo dosaženo. Práci tvořily dvě stěžejní oblasti. Jednalo se o část teoretickou, která pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů objasňovala nejprve nezaměstnanost z obecného hlediska, dále pak s větším důrazem popisovala sociální problémy nezaměstnanosti osob nad 50 let a nastínila formy možné pomoci. Teoretická část byla také zaměřena na vysvětlení klíčových termínů. Praktická část zjišťovala u uchazečů o zaměstnání nad 50 let pomocí exploračních metod (dotazníku a rozhovoru) sociální dopady nezaměstnanosti a navrhovala možné způsoby pomoci. Výsledky ukazovaly, že nezaměstnanost je velký sociální problém a vyúsťovaly v konkrétní navrhovaná opatření, která by měla uchazečům o zaměstnání pomoci. Za největší přínos práce vzhledem k řešené problematice lze považovat zjištění problémů a nabídnutí možné pomoci.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 53 s., 4 s. příloh
Subject(s)
economic crisis, unemployment, social isolation, social support, problem, re-qualification, project, motivations skills course, advice, information, respondent, questionnaire, interview, modes of assistance, pessimism, activities, hospodářská krize, nezaměstnanost, sociální izolace, sociální opora, problém, rekvalifikace, projekt, motivační kurz, poradenství, informace, respondent, dotazník, rozhovor, formy pomoci, pesimismus, aktivity
Citation
ISSN
ISBN