Tanečně-pohybová průprava dětí na 1. stupni základní školy

Title Alternative:Physical education and dance for children at primary shool
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This work deals with the involvement of dance in PE lessons at primary schools. It discusses the history of dance and also mentions rhythmic gymnastics, physical and dance training of young children. It identifies the relationship of today´s youth to exercise and dance in general. Since I am focused on a group of younger, primary school-age children, the following part of my work is dedicated to them. I try here to achieve a closer view in terms of physical growth and also physical, mental health and motor movement development. Furthermore, in my work, I write about a dance in PE lessons. In this area, I try to focus on the outdoor school-activities and the involvement of dance in this program in the form of rhythmic gymnastics. The matter of interest of the last theoretical part is dance, physical education and training of children. The practical part of my work draws on data obtained from questionnaires. In this part I take an interest in a question if the dancing is actually involved and how it is used in present PE lessons at schools in general. It also deals with the effect on children by the created magazine of dancing games, which is based on my observations.
Práce se zabývá zapojením tance do hodin Tělesné výchovy na 1. stupni základních škol. Pojednává o historii tance a zmiňuje rytmickou gymnastiku, pohybovou a taneční průpravu dětí. Zjišťuje vztah dnešní mládeže k pohybu a k tanci vůbec. Shrnuje historii tance. Jelikož se práce zaměřuje na skupinu mladší školní věk, patří další část tomuto tématu. Snaží se o přiblížení této věkové skupiny z hlediska jejího růstu, tělesného, psychického a motorického vývoje. Dále píše o tanci v hodinách Tělesné výchovy. V této oblasti se snaží o přiblížení ŠVP a zařazení tance do tohoto programu formou Rytmické gymnastiky. Poslední teoretická část se již zajímá o Tanečně-pohybovou výchovu a průpravu dětí. Část praktická pracuje s údaji získanými z dotazníků. Zde se zajímá o to, jestli se tanec ve školní tělesné výchově vůbec využívá. Jak probíhá hodina tělesné výchovy a hodina s tancováním. Dále se práce zabývá vytvořeným zásobníkem tanečních her. Jeho působením na děti, které se opírá o pozorování.
Description
katedra: KPV; přílohy: CD ROM; rozsah: 83 s. 7 s. přílohy
Subject(s)
dance, dance, physical education and training, health and movement, dance-movement games, tanec, tanečně-pohybová výchova a průprava, pohyb a zdraví, tanečně-pohybové hry
Citation
ISSN
ISBN