Žáci frýdlantských základních škol a drogy

Title Alternative:Students of Frýdlant's basic schools and drugs
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This final thesis is focusing on the drug problem of elementary school pupils in my hometown, Frýdlant. My research is based on the fact that the age of students who came in contact with drugs is getting singificantly lower and the number of children using drugs is increasing. The thesis is divided into two parts. The theoretical part, based on spicialized publications, defines kinds of drugs, explains drug addiction, addiction symptoms, parent participation in solving drug problems and drug prevention. The second part is based on questionnaire which was answered by 90 students of the elelmentary schools in Frýdlant. The answers show that pupils at elementary schools commonly get into touch with drugs and the thesis suggests concrete precautions of the drug problem. I believe that the crucial benefits of my thesis are describing the real situation at the elementary schools in Frýdlant and suggesting drug-problem solving.
Bakalářská práce se zabývá drogovou problematikou u žáků základních škol. Vychází především z aktuální situace, kdy se snižuje věk a zvyšuje počet dětí, které s drogami přišly do styku nebo jsou jejich pravidelnými konzumenty. Jejím cílem je zmapování situace na základních školách ve městě, kde žiji a pracuji. Práci tvoří dvě stěžejní oblasti. Jedná se o část teoretickou, která pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů popisuje rozdělení drog a jejich druhy. Objasňuje definici závislosti, příznaky závislosti, vztahy a postoje rodičů a dětí při řešení problémů týkajících se drog a druhy prevence. Praktická část zjišťuje pomocí dotazníků zkušenosti s drogou u 90 žáků základních škol ve Frýdlantě. Výsledky ukazují, že se děti na základních školách s drogami již běžně setkávají a vyúsťují v konkrétní navrhovaná opatření v oblasti drogové problematiky. Za největší přínos práce vzhledem k řešené problematice je možné považovat zjištění reálného stavu na základních školách ve Frýdlantě, návrhy prevence a různých konkrétních opatřeních v této oblasti.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 90 s.
Subject(s)
drugs, drug addiction, addiction symptoms, elementary school students, questionnaire, evaluation of answers in questionnaire, prevention, suggested solutions, drogy, drogová závislost, příznaky závislosti, žáci základních škol, dotazník, vyhodnocení odpovědí v dotazníku, prevence, navrhovaná opatření
Citation
ISSN
ISBN