Zájmová činnost osob s mentálním postižením v ústavu sociální péče

Title Alternative:Special-interest activities of mentally disabled people in social service institution
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
In my bachelor thesis I was concerned with free time activities of disabled people in a nursing home. The subject of my thesis is the importance of sport activities of disabled people. The thesis itself consists of two main parts. The first one is theoretical and describes mental retardation and free time activities of disabled people by use of the adaptation and presentation of specialist literature. The second one is practical and analyzes by way of comparison in which way sport activities influence disabled people. A group of clients of The Nursing Home in Hodkovice nad Mohelkou was analyzed for this purpose. The results indicate an improvement of the physical condition (motor function, agility, performance). The motivation for motion has improved and relationships in the group have been changed positively. Some other positive changes resulting in perceiving skills, communicative competences, speech, concentration, sensory perception and orientation could be noticed.
Bakalářská práce se zabývala problematikou zájmových činností se zaměřením na význam sportovních aktivit u osob s mentálním postižením v ústavu sociální péče. Práci tvořily dvě stěžejní oblasti. Jednalo se o část teoretickou, která pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů popisovala mentální retardaci a také zájmovou činnost lidí s mentálním postižením. Praktická část zjišťovala pomocí metody pozorování, jakým způsobem ovlivňují sportovní aktivity osoby s mentálním postižením. Jako vzorek byla vybrána k těmto účelům skupina klientů Ústavu sociální péče v Hodkovicích nad Mohelkou. Výsledky ukazovaly zlepšení v oblasti fyzické kondice (motorika, výdrž, pohyblivost, výkon). Zlepšila se motivace pro pohyb a také nastala pozitivní změna sociálních vazeb ve skupině. Byly postřehnuty i další příznivé změny v poznávacích schopnostech, komunikačních dovednostech, v řeči, v pozornosti, ve smyslovém vnímání a v orientaci.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD; rozsah: 74
Subject(s)
social service institution, mentally disabled, education, people with mentally disabled, free time activities, sport activities, ústav sociální péče, mentální retardace, výchova, lidé s mentálním postižením, zájmová činnost, sportovní aktivity
Citation
ISSN
ISBN