Kurátor pro mládež

Title Alternative:Teenage assignee
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bakalářská práce se zabývala širokým spektrem práce kurátora pro mládež - pracovníka oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kdy vycházela ze stávajícího legislativního stavu. Jejím cílem bylo charakterizovat práci kurátora ve všech formách sociální práce s mladistvými, nezletilci a rovněž zjistit názor kurátorů pro mládež na podmínky, které jim zaměstnavatel zajišťuje. Práci tvořily dvě stěžejní oblasti. Jednalo se o část teoretickou, která pomocí zpracování a prezentace odborných zdrojů popisovala pozici kurátora pro mládež a činnosti, které v souvislosti s mládeží vykonává. Praktická část se za pomoci dotazníků zabývala zjišťováním postojů vybraného vzorku - kurátorů pro mládež Libereckého kraje k několika oblastem vztahujícím se k jejich profesní pozici - vzdělávání, spokojenosti v profesi a dále k oblasti dílčích činností daných zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění a zákonem č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění. Výsledky ukazovaly, že kurátoři pro mládež jsou v oboru dostatečně vzdělaní, uvítali by však i další průběžné vzdělávání. Dále bylo zjištěno, že i přes fakt, že jim zaměstnavatelé neposkytují dostatečné zázemí, je tato profese naplňuje. Výsledky vyúsťovaly v konkrétní navrhovaná opatření. Navrhovaná opatření by mohla být předložena orgánům, které jsou kompetentní tyto potřeby kurátorů pro mládež zahrnout do stávající legislativy.
My Bachelor thesis is concerned with broad-spectrum of the juvenile guardian work - an executive officer of the Department for the Social and Legal Protection of Children - and issued from the present state of legislature. To characterize the guardian job in all forms of social work with juvenils and minors as well as to find out the juvenilie guardians` attitude to the conditions provided by their employers is the target of my work. The thesis consists of two fundamental areas. The theoretical part describes, by means of processing and presentation of professional resources, the juvenile guardians` position and the activities they practise in connection with juveniles. By the questionnaires, the practical part investigate the attitudes of several guardians of Liberec region toward the areas relating to their professional positions e.q. education, work satisfaction and to some areas of sectional working provided by Act No. 359/1999 Coll., on the socio-legal protection of children, as amended, and by Act No. 218/2003 Coll., on the responsibility of the youth for illegal acts and on justice in the maters of the youth, as amended. The results show that the juvenile guardians are sufficiently educated in their field of knowledge, but they would greet the further continuous training. Next it was found that in the face of the fact that the employers do not provide the satisfactory background, the guardians feel profesional selff-gratification. The results lead in concrete suggested measures that could be proposed to those authorities who have the competency to include the juvenile guardians` needs into the present legislature.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 55 s., 27 s. příloh
Subject(s)
kurátor pro mládež, oddělení sociálně-právní ochrany dětí, sociální práce, nezletilec, mladistvý, zákon č. 359/1999 sb, o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění, zákon č. 218/2003 sb, o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění, vzdělávání, spokojenost, legislativa, juvenile guardian, department for the social and legal protection of children, social work, minor, act no. 359/1999 coll, on the socio-legal protection of children, act no. 218/2003 coll, on the responsibility of the youth for illegal acts and on justice in the maters of the youth, education, satisfaction, legislature
Citation
ISSN
ISBN