Hmotné a sociální zabezpečení pěstounských rodin

Title Alternative:Material and Social Security of Foster Families
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The bachelor thesis was concerned with questions of a tangible and social indemnity of foster families and went out especially of a contemporary legal system and author´s personal experience. Aim of the thesis was to chart, how are foster families currently financial and social ensured, to find out, whether they are satisfied with a global indemnity and what do they miss in a help and support system. The thesis was drafted into two fundamental sections. A theoretical part clarified problems of foster care institut and described the indemnity of families more specific. A practical part found out fosterers´ meaning regarding the global indemnity by the help of a questionnaire. Elaborated knowledges ended in proposed acquisitions. As the biggest contribution of the thesis can be though of an assignment, that the foster families involved in a survey are at present worshipfully financial ensured and it is mostly needed to develop quality of a consultancy and support services.
Bakalářská práce se zabývala problematikou hmotného a sociálního zabezpečení pěstounských rodin a vycházela především ze současného právního stavu a osobních zkušeností autorky. Cílem práce bylo zmapovat, jak jsou v současné době pěstounské rodiny finančně a sociálně zabezpečeny, zjistit, zda jsou s celkovým zabezpečením spokojeny a co v systému pomoci a podpory postrádají. Práce byla koncipována do dvou stěžejních oblastí. Část teoretická objasňovala problematiku institutu pěstounské péče a konkrétněji popisovala zabezpečení rodin. Praktická část pomocí techniky dotazníku zjišťovala názor pěstounů na jejich celkové zabezpečení. Zpracované poznatky vyústily v navrhovaná opatření. Za největší přínos práce je možné považovat zjištění, že v současné době jsou pěstounské rodiny zahrnuté do průzkumu důstojně finančně zajištěny a je třeba posilovat zejména kvalitní poradenství a podpůrné služby.
Description
katedra: KSS; přílohy: 1 časopis, 1 zpravodaj, 1 disketa; rozsah: 64 s.
Subject(s)
social-juristic protection, substitutive family care, foster care, tangible indemnity, social indemnity, social worker, non-state non-profit-making organization, questionnaire, jablonec region, sociálně-právní ochrana, náhradní rodinná péče, pěstounská péče, hmotné zabezpečení, sociální zabezpečení, sociální pracovnice, nestátní neziskové organizace, dotazník, jablonecký region
Citation
ISSN
ISBN