Aplikace metod pro slepou separaci dat ve zpracování EKG záznamů

Title Alternative:Application of methods for Blind Source Separation in ECG data processing
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013-12-20
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce stručně informuje o vzniku EKG, o možnostech a způsobu jeho pořízení, ale hlavně se zaměřuje na práci s již importovanými EKG daty do prostředí Matlabu. DP navrhuje způsob, jakým naměřená data importovat, zobrazovat a jak je předzpracovat před samotnou aplikací algoritmů pro slepou separaci dat. Dále je obsažen úvod do slepé separace signálů (BSS) a přehled BSS metod (EFICA, WASOBI, MULTICOMBI), které jsou aplikovány na konkrétní EKG data. Hlavním cílem je poukázat na využití metod pro slepou separaci při aplikaci na reálné EKG záznamy. Úlohy popsané v DP jako např. odstranění třesu, mohou být užitečné pro lékařskou praxi.
The thesis briefly informs about the origin of ECG signals, about possibilities and ways how they can be acquired, but it mainly focuses on working with already imported ECG data into the Matlab environment. The thesis suggests a way on how to import and visualize the measured data, and also how to preprocess the data before the application of algorithms for the blind separation. Next, the thesis provides an introduction to the Blind Source Separation (BSS) and a survey of BSS methods (EFICA, WASOBI, MULTICOMBI), that are applied to real ECG data. The main goal is to refer to the application of methods for blind separation when applying to real ECG records. The tasks described in the thesis, e.g. tremble removing, may be very useful for practice in medicine.
Description
katedra: KES; přílohy: CD-ROM; rozsah: 53 s.
Subject(s)
EKG, elektrokardiogram, elektrokardiograf, BSS, ica, EFICA, wasobi, multicombi, drift, isolinie, EKG, BSS, ica, EFICA, wasobi, multicombi, isoline
Citation
ISSN
ISBN