Webové aplikace s vysokou dostupností

Title Alternative:High available web aplication
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Teoretickou část diplomové práce tvoří přehled principů a metod pro realizaci systému s vysokou dostupností. Nejprve jsou vymezeny termíny vysoká dostupnost a cluster s vysokou dostupností. Dále je uveden popis algoritmů, které se využívají pro rozkládání zátěže mezi jednotlivé uzly clusteru spolu s charakteristikou metod prěposílání jednotlivých požadavků v systémech s vysokou dostupností. Tuto část uzavírá přehled možností pro správu a distribuci dat v clusterových systémech podporující běh webové aplikace.Praktická část diplomové práce řeší návrh a realizaci systému s vyskou dostupností pro běh webové aplikace. Obsahuje popis použitých nástrojů a jejich konfigurací. Systém se skládá z clusteru, který úzce spolupracuje se síťí pro doručování obsahu. Cluster tvoří DNS, webové a databázové servery a nástroje zajišťující vysokou dostupnost. Pro realizaci DNS serveru byl použit nástroj BIND, Apache byl nasazen jako webový server a systém MySQL byl použit pro správu databáze. HAProxy je nástroj, který byl nasazen, aby zajišťoval rozklad zátěže a monitorování stavu jednotlivých uzlů. Konzistenci a dostupnost dabáze zajišťuje MMM MySQL replication manager. Na serverech v síti pro doručování obsahu byl nasazen FTP server ProFTPD pro nahrávání dat a webový server Lighttpd pro jejich distribuci do webové aplikace.Diplomová práce přináší komplexní řešení sytému s vysokou dostupností pro běh webové aplikace. Popsané nástroje jsou dostupné jako Open source software a šířeny pod obecně veřejnou licencí GNU.
The theoretic part of diploma project is made by list of principes and methods for implementation of high availability computers systems. There are definitions of terms high availability and high available cluster in the first instance continue with description of algorithms which are used for balancing load and request routing between each nodes of cluster. This part is closed by list of options for data administrating and distribution inside of systems which support functioning web application.The practical part of diploma project deals with technical design and execution of high availability system made for functioning web application. Used tools and their configuration are including. System is making up by cluster which closely cooperates with content delivery network. Cluster makes DNS, webs&databases servers and tools which are provide high availability. BIND was use as tool provide DNS server. Apache was apply for web server and for database administration was chosen MySQL system. Load balancing and state monitoring of each node has provided by HAProxy. MMM MySQL replication manager manage accessibility and consistency of database. In content delivery network´s servers is apply ProFTPD for upload dates and for distribution was chosen web server Lighttpd.Diploma project brings complex solution of high available system for functioning web application. Described tools are available as open source software which are distribute under general public licence GNU.
Description
katedra: KAI;
Subject(s)
vyská dostupnost, cluster, rozklad zátěže, síť pro doručování obsahu, high availability, cluster, load balancing, contend delivery network
Citation
ISSN
ISBN