Hypoteční úvěry

Title Alternative:Mortgage loans
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na problematiku hypotečních úvěrů. Téma je zasazeno do aktuálních podmínek hypotečního trhu v České republice. První kapitola je věnována historii hypotečních úvěrů ve světě a na českém (československém) území. V druhé kapitole je charakterizován hypoteční úvěr jako klasický bankovní produkt. Tato část se zabývá klasifikací hypotečních úvěrů, jejich zasazením do právní úpravy a činnostmi spojenými s poskytováním hypotečních úvěrů. Ve třetí kapitole je popisován novodobý vývoj trhu hypotečních úvěrů od 90. let 20. století. Cílem této části bylo prozkoumat rozšíření hypotečního trhu v běžné praxi obyvatel České republiky, jeho postupný rozvoj k široké škále poskytovaných produktů až k finanční krizi a citelnému poklesu hypotečního trhu. Na základě analýzy vývoje objemu poskytovaných hypotečních úvěrů a jejich úrokových sazeb, zvláště pak v posledních letech, je v tomto oddílu v kontextu finanční a ekonomické krize načrtnut předpokládaný další vývoj na trhu hypotečních úvěrů. Čtvrtá kapitola na praktickém příkladě pomocí výpočtů ilustruje použití hypotečního úvěru k pořízení nemovitosti v praxi dvou českých bank.
The diploma paper is focused on the issue of mortgage loans. The theme is set into the current conditions of mortgage market in the Czech Republic. The first chapter is dedicated to the history of mortgage loans in the world and in the Czech Republic/Czechoslovakia. A mortgage loan itself as a classical banking product is characterized in the second chapter. This chapter deals with classification of mortgage loans, legal framework of mortgage loans and procedures connected with providing mortgage loans. Modern development of mortgage market since the 1990s is described in the third chapter. This chapter explores expansion of mortgage market as it became common for Czech inhabitans to the gradual development towards wide range of products and to today´s financial crisis and remarkable fall in mortgage market. Based on the analysis of volume of provided mortgage loans and its interest rates, especially over last few years, a prediction of future developments in the mortgage market were outlined in connection of financial and economic crisis. The fourth chapter illustrates use of mortgage loan for purchase of a real property by giving two examples of mortgage loans provided by two Czech banks.
Description
katedra: KFÚ; rozsah: 93 s., 27 s.
Subject(s)
banka, fixace úrokové sazby, hypoteční úvěr, úrok, úroková míra, the bank, interest rate fixation, mortgage loan, interest, interest rate
Citation
ISSN
ISBN