Botswana - prolomení bludného kruhu bídy

Title Alternative:Botswana - Breaking through the Vicious Circle of Poverty
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Main aim of this thesis is to analyse negative factors that slow down the development of local economics and to evaluate thein effects. After gaining independence, in 1966, there were found huge deposits of diamonds in Botswana and the growth rates of income per capita became ones of the highest in the world. However, Botswana was stopped on their way to prosperity in the 90`s because of wide-spread of HIV virus and due to decreasing life expectancy. The government of Botswana fights by force of every instrument, especially of antiretroviral drugs. But the situation is getting better only very slowly. The problem of AIDS has been still tabooed in Botswana.
Bakalářská práce obsahuje rozbor celkové, především ekonomické, situace v Botswaně, zemi jižní Afriky. Cílem mojí práce je nastínit negativní faktory, které brzdí místní ekonomiku a jejich následné zhodnocení. Po získání nezávislosti v roce 1966 byla v zemi objevena obrovská naleziště diamantů a tempo růstu důchodu na hlavu se stalo jedním z nejvyšších na světě. Botswanu však na cestě k prosperitě zastavilo v 90. letech rozšíření viru HIV a s tím související snižování střední délky života. Botswanská vláda s dalším šířením viru bojuje všemožnými prostředky, především podáváním antiretrovirálních léku v širokém měřítku, nicméně situace se zlepšuje velmi pomalu, protože témata týkající se nemoci AIDS jsou v zemi stále velmi tabuizovaná.
Description
katedra: KEK; rozsah: 47
Subject(s)
aids, antiretroviral drugs, development goals, life expectancy, mineral resources, prevention, prosperity, aids, antiretrovirální léky, nerostné bohatství, prevence, prosperita, rozvojové cíle, střední délka života
Citation
ISSN
ISBN