Rozvoj cestovního ruchu ve Šluknovském výběžku

Title Alternative:The development of tourism in the Šluknov area
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The Šluknov spur and its tourism was the whole subject of this diploma work. In the introductory part the historical development and the beginning of tourism in the Šluknov spur is covered. I have portrayed the most significant towns in this region. For each town I have described the most visited cultural and natural monuments. For the towns, which have worked out marketing strategy for the development of tourism, my work included SWOT analysis too. From this analysis follow strengths and weaknesses of the town and its future threats and opportunities. Geographically Šluknov spur is surrounded on 3 sides by Germany. Between the towns there exists cross border cooperation within the envelope of the euroregions. The tourist information centres are vital, because they provide information to each and every tourist. In the conclusion of my diploma work I have identified possible reasons for the low visitor numbers to the Šluknov spur. I have made suggestion for the support of tourism in the region and also which areas connected to tourism can be improved.
Cílem této diplomové práce bylo popsat postavení Šluknovského výběžku v oblasti cestovního ruchu. V úvodní části práce je nastíněn historický vývoj a počátky cestovního ruchu ve Šluknovském výběžku. Charakterizovány jsou nejvýznamnější města tohoto regionu. U každého města jsou poznamenány turisticky nejvyhledávanější kulturní či přírodní památky. Pokud mají města vypracovánu marketingovou strategii rozvoje cestovního ruchu, je zde také uvedena SWOT analýza a z ní vyplývající silné a slabé stránky města, jeho hrozby a příležitosti. Z geografického umístění je Šluknovsko obklopeno ze tří stran Spolkovou republikou Německo a mezi městy funguje příhraniční spolupráce v podobě euroregionů. Řešena je důležitost turistických informačních center, která jsou významným článkem v poskytování informací jednotlivým návštěvníkům. V závěru práce jsem uvedla možné důvody nízké návštěvnosti Šluknovského výběžku. Navrhla jsem opatření k podpoře cestovního ruchu v regionu a jaké oblasti spojené s turistikou by měly být zlepšeny.
Description
katedra: KMG; rozsah: 89 s.
Subject(s)
tourism, tourist industry, visitor, šluknov spur, tourist information centre, cross border cooperation, accommodation facilities, catering facilities, cultural monuments, czech switzerland national park, cestovní ruch, turistika, návštěvník, šluknovský výběžek, turistická informační centra, příhraniční spolupráce, ubytovací zařízení, stravovací zařízení, kulturní památky, národní park české švýcarsko
Citation
ISSN
ISBN