Charakteristika a vývoj japonské ekonomiky od druhé poloviny 20. století do roku 2007

Title Alternative:Characteristics and evolution of Japanese economy from the second half of the 20th century to 2007
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This final work describes an evolution of Japanese economy after the Second World War to 2007. The work addresses to the period before World War II, the 19th century, when Japan started to change into modern democratic country. The expected evolution and trends of economy in 2008 are described too. The other described subject are serious long-term troubles of Japan - deepening public debt and too fast ageing population. The main goal of this work is to give comprehensive review of status of Japanese economy evolved totally isolated thanks to island location, thereby this country and its economy considerably distinguishes from the other advanced nations. That´s why this work follows also the comparison of Japan and these nations in recent years, and not only in economic branches. To create a compact analysis the statistics and databases of international financial and trade organizations and instituts were used, among others IMF, OECD or UNCTAD.
Předmětem této bakalářské práce je charakterizovat vývoj japonské ekonomiky po druhé světové válce do roku 2007. Práce se věnuje i době před druhou světovou válkou, 19. století, kdy začalo postupně vznikat moderní demokratické Japonsko. Zároveň je popsán i očekávaný vývoj a směřování ekonomiky v roce 2008. Charakterizovány jsou vážné dlouhodobé problémy Japonska - prohlubující se veřejný dluh a příliš rychlé stárnutí populace. Hlavním cílem je podat ucelený přehled o stavu japonské ekonomiky vyvíjené zcela izolovaně díky ostrovní poloze, čímž se výrazně odlišuje od ostatních vyspělých zemí. Proto se práce zabývá i srovnáním Japonska s těmito státy v posledních letech, a to nejen v ekonomických odvětvích. K vytvoření kompaktní analýzy byly použity statistiky a databáze mezinárodních finančních a obchodních organizací a institucí, mimo jiné například IMF, OECD nebo UNCTAD.
Description
katedra: KEK; rozsah: 77
Subject(s)
japan, the second strongest economy in the world, dynamic evolution, economic miracle, crises, deflation, low domestic demand, public debt, ageing population, large households saving, japonsko, druhá nejsilnější ekonomika na světě, dynamický vývoj, hospodářský zázrak, krize, deflace, nízká domácí poptávka, veřejný dluh, stárnutí populace, vysoký objem úspor domácností
Citation
ISSN
ISBN