Pojišťovací zprostředkovatelé a jejich působení na českém pojistném trhu

Title Alternative:Insurance Intermediaries and their Activities on Czech Insurance Market
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
My thesis sums up information concerning the activities of insurance intermediaries on Czech insurance market. Insurance intermediaries, along with counter sales, rank among the most significant distribution channels, which is why the first part of my thesis focuses upon the distribution of insurance products. The second part deals with legal regulations pertaining to the scope of work of intermediaries within the European Union, followed by a chapter concerning the legal regulation valid in the Czech Republic, i.e. act No. 38/2004 of the Legal Code on insurance intermediaries and independent adjusters, and by a chapter dealing with the rights and duties of insurance intermediaries ensuing from this act. Further part of my thesis characterizes several Czech and international associations of insurance intermediaries. The final part is focused on a survey I have carried out which shows the public opinion of the activities of insurance intermediaries.
Diplomová práce shrnuje informace o působnosti pojišťovacích zprostředkovatelů na českém pojistném trhu. Pojišťovací zprostředkovatelé se společně s přepážkovým prodejem řadí mezi nejvýznamnější distribuční kanály, proto jsem první část své práce věnovala právě distribuci pojistných produktů. Ve druhé části jsem se zaměřila na právní úpravu zprostředkovatelské činnosti v rámci Evropské unie, na kterou navazuje kapitola věnována právní úpravě v České republice, tedy zákonu č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a kapitola zabývající se právy a povinnostmi pojišťovacích zprostředkovatelů vyplývajících z tohoto zákona. V další části charakterizuji některé české a mezinárodní asociace, které sdružují pojišťovací zprostředkovatele. Závěrečná část je věnována šetření, které jsem provedla za účelem zjištění veřejného mínění o činnosti pojišťovacích zprostředkovatelů.
Description
katedra: KPO; rozsah: 81 s.
Subject(s)
insurance intermediary, intermediary´s activity, distribution, professional qualification, register, commission, association of financial intermediaries, pojišťovací zprostředkovatel, zprostředkovatelská činnost, distribuce, odborná způsobilost, registr, provize, asociace pojišťovacích zprostředkovatelů
Citation
ISSN
ISBN