Analýza zařízení cestovního ruchu v Zákupech z hlediska tělesně postižených

Title Alternative:The analysis of tourism objects in Zákupy in light of handicapped people
Loading...
Thumbnail Image
Date
2009
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This dissertation deals with problems of accessibility of tourism objects in light of handicapped people. The dissertation is divided into six chapters. The first chapter deals with tourism, as the important branch of economy, with his development in the Liberec Region and with the particularity of tourism for handicapped people. The second chapter concentrates on handicapped people. It defines categories of handicap, number of handicapped people and accessibility of objects for handicapped people. The third and fourth chapter pays attention to basic characteristic of town Zákupy and to description of the biggest Zákupy´s attractivenesses which are then in the fifth chapter put to the careful analysis in light of use of these objects by handicapped people. In the last part are described and evaluated the results following from previous analysis. The dissertation includes in supplements tourism in the Czechoslovakian and in the Czech republic, overview of chosen attractivenesses of tourism in the Liberec Region, characteristics of handicapped people, the other characteristics demonstrating the life in Zákupy and the budgets of town Zákupy in years 2006-2009.
Diplomová práce pojednává o problematice dostupnosti zařízení cestovního ruchu z hlediska tělesně postižených. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První kapitola se zabývá cestovním ruchem, jako významným odvětvím národního hospodářství, jeho rozvojem v Libereckém kraji, a specifikem cestovního ruchu tělesně postižených. Druhá kapitola se zaměřuje na tělesně postižené. Definuje druhy zdravotního postižení, počty osob se zdravotním postižením a dostupnost objektů pro zdravotně postižené. Třetí a čtvrtá kapitola je věnována základní charakteristice města Zákupy a popisu jeho největších atraktivit, které jsou následně v páté kapitole podrobeny důkladné analýze z pohledu využitelnosti tělesně postiženými v cestovním ruchu. V poslední kapitole jsou uvedeny a zhodnoceny výsledky, vyplývající z předchozí analýzy. Diplomová práce obsahuje v přílohách cestovní ruch v Československu a v České republice, přehled vybraných atraktivit cestovního ruchu, které se nachází na katastru Libereckého kraje, charakteristiky osob se zdravotním postižením, další charakteristiky mapující život v Zákupech a rozpočty města Zákupy v letech 2006-2009.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 CD; rozsah: 69
Subject(s)
attractiveness, barrier-free access, tourism, accessibility of buildings, wheelchair, monuments, restaurant, budgets, handicapped people, accommodation, atraktivita, bezbariérový přístup, cestovní ruch, dostupnost objektů, invalidní vozík, pamětihodnosti, restaurace, rozpočty, tělesně postižení, ubytování
Citation
ISSN
ISBN