Zdravotní pojišťovny a financování zdravotní péče

Title Alternative:Health Insurance Companies and Health Care Financing
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci,
Abstract
Dizertační práce je zaměřena na analýzu zdravotnického systému v České republice a moţnosti vyuţití informačních a komunikačních technologií v jednotlivých oblastech zdravotnictví. Lidé potřebují mít přístup ke spolehlivým a kvalitním zdravotnickým sluţbám. I pro Evropskou Unii je důleţité zlepšovat zdraví a blaho svých občanů. Zdraví tvoří základ sociálního a ekonomického rozvoje společnosti. Populace v dobrém zdravotním stavu patří mezi základní předpoklady pro dosaţení strategických sociálních a ekonomických cílů ? prosperity, solidarity a bezpečnosti. Zdravotní péče podporovaná počítačovými technologiemi vede ke zlepšení kvality péče poskytované pacientům. Elektronické zdravotnictví se stává významně rostoucí oblastí. Nové technologie pouţívané v systémech eHealth nejsou cílem, ale pouze nástrojem. Cílem elektronického zdravotnictví je zvýšit kvalitu léčení, zlepšit přístup k péči a zamezit nadbytečnému čerpání veřejných prostředků. Případové studie jasně ukazují, ţe elektronické zdravotnictví se stalo výhodnou investicí a vede ke značným ekonomickým a sociálním přínosům. Získané údaje potvrzují, ţe elektronické zdravotnictví jiţ přináší reálné uţitky lidem a reálné úspory ve veřejných výdajích. Internet se stal hlavním a rozšiřujícím se zdrojem informací pro pacienty i veřejnost.
The doctoral thesis deals with analysis of healthcare system in the Czech Republic and possibilities of information and communication technologies utilization in particular sections of healthcare system. People need access to reliable and high-quality health services. Improving the health and well-being of European citizens is also important for the European Union. The health is important for social and economic development of society. A population in good health condition is one of basic perquisites for achieving the strategic social and economic objectives of prosperity, solidarity and security. Healthcare supported by information technologies contributes to improvement of the quality of care delivered to patients. eHealth has become a major growth industry. New technologies are not considered as the aim of eHealth systems, but only as the instrument. The aim of eHealth is to improve treatment quality, better access to care, avoidance of unnecessary public expenditure. Case studies clearly demonstrate that eHealth matters, that it is well worth the investment and that it can lead to substantial economic and social benefits. Hard evidence proves that eHealth is already providing real benefits to people as well as real savings in public expenditure. The internet has become an essential and increasing part of providing information to patients and general public.
Description
katedra: KPO;
Subject(s)
elektronické zdravotnictví, informační a komunikační technologie, veřejné výdaje, zdraví a zdravotní péče, ehealth, information and communication technologies, public expenditure, health and health care
Citation
ISSN
ISBN
Collections