Význam, vývoj a výroba podlužáckého lidového kroje

Title Alternative:Significance, history and manufacturing of a folk costume in Podluzi region
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou lidového kroje v oblasti Podluží. Jejím úkolem bylo zaměřit se na výrobu podlužáckého kroje. Dále vystihnout současný význam a využití tohoto kroje a popsat historický vývoj lidového kroje v obci Mutěnice. Cílem bakalářské práce bylo vypracovat technickou dokumentaci a zpracovat technologický postup výroby pro vybrané součásti dívčího i chlapeckého kroje. Dále byly navrženy technologické změny pro malosériovou výrobu s cílem zproduktivněním výroby.
The bachelor thesis is devoted to questions of folk costume in Podluzi region. The purpose of the thesis was to focus on the folk costume manufacturing in Podluzi region. Next task was to truthful contemporary signification and utilization of the folk costume and to describe historical development of folk costume in the village Mutenice. The aim of the work was to elaborate technical documentation and to compile manufacturing process of chosen part of girl´s and boy´s folk costume. Further, the new technological changes were proposed for small-lot production because of increasing productivity of manufacturing.
Description
katedra: KKV; přílohy: 1 CD ROM; rozsah: 65 s., 16 s. mat.a obr. příloh
Subject(s)
historie, lidový kroj, podluží, technologický postup, tradice, výroba, history, folk costume, podluzi, technological process, folk-memory, manufacturing
Citation
ISSN
ISBN